«Ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της χώρας έως το 2028 χωρίς καμία προετοιμασία. Χωρίς αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και χωρίς πλάνο για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών», τόνισε ο
Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόσθεσε: «Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει σε εξαγγελίες περί απολιγνιτοποίησης μόνο για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, χωρίς να έχει δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχτηκε και ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, είχε θέσει τη βάση για τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση των εν λόγω περιοχών, με τη διασφάλιση 60 εκατ. ευρώ μέσω του Πράσινου Ταμείου για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ υποστήριξε παράλληλα τη δημιουργία αντίστοιχου Ταμείου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα και μέτρα υποστήριξης επιχειρήσεων τα οποία είχαν σχεδιαστεί με τις τοπικές κοινωνίες και περιγράφονται στη δημοσιευμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Στα έργα αυτά συγκαταλέγονται έργα χρηματοδότησης Ενεργειακών Κοινοτήτων, στήριξης της συνεργασίας επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα κ.ά.. Πρόκειται για έργα τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα καθώς το μόνο που εκκρεμεί είναι η προκήρυξή τους, τα οποία θα δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικότητα και νέα εργασία στις εν λόγω περιοχές.

Από τη μεριά του, ο κύριος Θωμάς, παραδέχτηκε επί ης ουσίας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την δίκαιη μετάβαση των περιοχών, αφού ανέφερε ότι ο συνολικός σχεδιασμός αναμένεται να κατατεθεί γύρω στον Ιούνιο του 2020, δηλαδή περίπου ένα χρόνο μετά από την εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη. Δεν είχε μάλιστα τίποτα να πει για τα 31 εκατ. ευρώ που αυτή τη στιγμή λιμνάζουν στο Πράσινο Ταμείο.

Ο Υφυπουργός δεν απάντησε τέλος, σχετικά με το λόγο μη αποδοχής της τροπολογίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη των λιγνιτικών περιοχών σε ειδικό καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου, αλλά περιορίστηκε σε γενικολογίες περί μελλοντικoύ συνολικού σχεδιασμού.​