Ο Δήμος Θεσσαλονίκης γιορτάζει και τιμά τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης,  με τη διοργάνωση έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους».

Η Α.Ε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.  Προκόπιος Παυλόπουλος θα παραστεί και θα εγκαινιάσει την έκθεση, ανήμερα της εορτής  του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου 2019, ώρα 12:30, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται έως τις 17 Νοεμβρίου 2019, απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική, κ.λπ. προερχόμενες από τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 44 απεικονίσεις από ένα σύνολο 150 θεμάτων, τα οποία στο σύνολο τους περιλαμβάνονται στην ομότιτλη έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας, που είναι το αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας η οποία ολοκληρώθηκε το 2005 και αφορούσε στη σχέση του Αγ. Δημητρίου με την Αθωνική Πολιτεία. Πρόθεση της Αγιορειτικής Εστίας και των συνεργατών της ήταν να συγκεντρωθούν οι περισσότερες κατά το δυνατόν απεικονίσεις του αγίου, ανεξάρτητα από το είδος της τέχνης και την κατάσταση διατήρησης. Με την ευλογία της Ιεράς Κοινότητας και την συγκατάθεση των Καθιδρυμάτων του Αγίου Όρους, η έρευνα απέδωσε έναν ιδιαίτερα μεγάλο, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αριθμό απεικονίσεων του Αγίου. Η έκταση της τιμής των Αγιορειτών προς τον μεγαλομάρτυρα Δημήτριο υπογράμμισε τον στενό δεσμό της Θεσσαλονίκης με τον Άθωνα.
Μέσα από τις απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν την απόδοση της μορφής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης από τον 12ο έως τον 20ο αιώνα, καθώς επίσης και να παρατηρήσουν τις καλλιτεχνικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Αθωνική Πολιτεία κατά τη διάρκεια των οκτώ αιώνων.

Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής Αγιορειτικής Εστίας.
Επιστημονική έρευνα - καταγραφή υλικού:
Αλέξανδρος Μακρίδης, Αρχαιολόγος / Νικόλαος Τουτός, Αρχαιολόγος / Γεώργιος Φουστέρης, Επίκουρος Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης 
Συγγραφείς επιστημονικών κειμένων έκθεσης:
Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. / Αθανάσιος Σέμογλου, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. / Νικόλαος Παζαράς, Αρχαιολόγος, Υποψήφιος διδάκτωρ τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Δεσποινούδης, Αρχείο Αγιορειτικής Εστίας.
Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 26 Οκτωβρίου – Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00.
Ο τόμος  πωλείται από την Αγιορειτική Εστία
Πληροφορίες
Αγιορειτική Εστία
Εγνατίας 109  / 2310 263308
info@agioritikiestia.gr    / www.agioritikiestia.gr