Την πεποίθηση ότι το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 θα καλυφθεί, ότι η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι θετική και θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση του προγράμματος
Αγοράς Τίτλων και τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών)εξέφρασε ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα, κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποιεί με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου.
Είπε, επίσης, ότι εξετάζεται θετικά η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να διατεθούν τα κεφάλαια αυτά για επενδύσεις,
Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, είπε ότι για το 2020 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα τηρήσει και είναι θέμα αξιοπιστίας να κρατήσει τον λόγο της, αλλά για το μέλλον μαζί με την Επιτροπή θα δουλέψουμε για τη σταδιακή μείωσή τους, καθώς η διατήρηση τόσο υψηλών πλεονασμάτων «πνίγει την ανάπτυξη».
«Όλα όσα ακούω και διαβάζω στον Τύπο», είπε ερωτηθείς για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και πώς θα κλείσει στον προϋπολογισμό, «είναι άνευ αξίας γιατί είναι ένας αριθμός που αλλάζει κάθε μέρα» και πρόσθεσε! «δεν είμαι αυτός που θα πει στην κυβέρνηση τι θα κάνει, γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα».

Η συνάντηση με Μητσοτάκη



Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, συζητήθηκε η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.
Συζήτησαν, ακόμη, για τις δημοσιονομικές προοπτικές, καθώς και για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, ενώ ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μοσκοβισί για το γεγονός ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε την Ελλάδα.

Η συνάντηση με Τσίπρα



Συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Παρασκευής.
«Με τον Πιέρ Μοσκοβισί, στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ως επίτροπος Οικονομικών, δεν συζητήσαμε μόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνάντηση σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook.
«Άλλωστε επί τεσσεράμισι χρόνια κάναμε πολλά, σε αντίξοες συνθήκες, για να μπορούν όλοι σήμερα στην Ευρώπη να μιλάνε για ένα μικρό θαύμα. Από τη χρεοκοπία και τα άδεια ταμεία αφήσαμε πίσω μας 37 δισ. ευρώ και σταθερή ανάπτυξη. Περισσότερο κουβεντιάσαμε για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε επικοινωνία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

H συνάντηση με Γεννηματά



Την άμεση ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη έθεσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, πριν από λίγη ώρα, με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στο γραφείο της στη Βουλή.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Ελλάδα μετά από σχεδόν 10 χρόνια κρίσης έχει σταθεροποιηθεί ως προς τη θέση της στην Ευρωζώνη και είναι απαραίτητο να ανατραπεί η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, όπως είπε, για τα υψηλά πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.