Με τη λιτάνευση των εικόνων του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας Σουμελά άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του Πολιούχου της, την απελευθέρωση της πόλης και την επέτειο του ΌΧΙ.

Στην πομπή βρισκόταν επίσης τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης καθώς και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
Τις εικόνες και τα λείψανα μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα, ενώ η πομπή, συνοδεία των εκπροσώπων του κλήρου, της μπάντας της Αστυνομίας και αγημάτων του στρατού ξηράς και του ναυτικού, ακολούθησε τη διαδρομή από την οδό Αγίου Δημητρίου, τις οδούς Βενιζέλου, Ολύμπου και Πελοποννήσου και κατέληξε και πάλι στον ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Στη Λιτάνευση συμμετείχαν, άλλωστε, μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Νωρίτερα, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το πρωί έγιναν ομιλίες στα σχολεία.

Αύριο η δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο


Αύριο το πρωί, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, θα γίνει επίσημη έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο, παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.
Στις 11 το πρωί θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (1912) και της 28ης Οκτωβρίου 1940, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εκπροσώπων κομμάτων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για τις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, της 107ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ‘40 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, με θέμα «1940: Η Άρνηση ως Πρόταγμα Εθνικής Ανάτασης».
Την Κυριακή 27η Οκτωβρίου στις 10.00 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και θα ακολουθήσει στις 11.00 παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών. Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί  στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει στεφανιοδρομία από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων του Δ.Δ. Γέφυρας, με τελική άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη στις δύο το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας


Οι εκδηλώσεις γίνονται παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Αύριο στις 11.00 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, στην οποία θα παραστούν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εκπρόσωποι κομμάτων και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στα εγκαίνια δύο εκθέσεων στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και το δημαρχείο, αντίστοιχα.
Στις 13.30 ο κ. Παυλόπουλος θα μιλήσει στη διάρκεια του γεύματος που θα παραθέσει προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Κούτρας, στη Λέσχη Αξιωματικών.
Στις 17.15 θα επισκεφθεί τον Σύλλογο Συνδρόμου Down, στις 18.30 θα παραστεί στην τελετή που θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και στις 20.00 θα επισκεφθεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Στις 9.20 το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί το Αντιτορπιλικό «Βέλος» και στη συνέχεια τη ΧΑΝΘ, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στις 13.30 θα παραστεί στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Εβραϊκού Μουσείου.
Στις 18.00 θα επισκεφθεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και στις 19.30 θα μεταβεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 80 χρόνων της, όπου ο πρόεδρος της ΕΜΣ Βασίλης Πάππας θα απονείμει στον κ. Παυλόπουλο το Χρυσό Μετάλλιο της Εταιρείας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, στις 10.30 το πρωί. Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στην τελετή κατάθεσης θα παρευρεθούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού, οι γενικοί γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί.