“ Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως της ταυτότητας, της θρησκείας της εθνικότητας και του πολιτισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια κοινή προσπάθεια θα δυνηθεί να αντιμετωπίσει τον δεινόν κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριον δι' εφησυχασμόν”.

Αυτό τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας σήμερα το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Και πρόσθεσε:
“ Δεν υπάρχει διαφυγή από την ευθύνη. Δεν στοιχειοθετείται άλλοθι. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον εις το όνομα γεωπολιτικών σχεδιασμών και οικονομικών συμφερόντων”.
Αφορμή τα εγκαίνια του κτιρίου της Περιφέρειας, ενός βιοκλιματικού κτιρίου που θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα καινοτόμα “ πράσινα” κτίρια της χώρας.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη σημερινή τελετή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος το 1994 ξεκίνησε σπουδαίο αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. “ Ίσως η θεολογία του περιβάλλοντος να πρέπει όντως να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας του λαού μας και πρωτίστως του ιδίου του εκκλησιαστικού σώματος” πρόσθεσε.
“ Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει κάθε πρωτοβουλία φιλική προς το περιβάλλον” είπε και υπογράμμισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι “ να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Ελλάδα”, αλλά και οι δήμοι να λειτουργούν πιο κοντά στον πολίτη, βελτιώνοντας την καθημερινότητά του. Και για το κτίριο της ΠΚΜ είπε πως εξοικονομείται ενέργεια της τάξης του 70% ετησίως ενώ γεφυρώνεται το χθες με το σήμερα, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονη τεχνολογία για την εξοικονόμηση πόρων.
Για τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα είπε ότι "έχει ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχη και αποτελεί αναμφίβολα  παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της χώρας, τόσο του α΄ όσο και του β΄ βαθμού".
Ο κ. Τζτζικώστας χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως “ πράσινο” πατριάρχη. Και πρόσθεσε: “ Είστε η σταθερή, διαχρονική, ειρηνική και ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία παρά τις δυσκολίες παρά τις απογοητεύσεις” πρόσθεσε.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε τέλος στο πρόσωπο του Παναγιώτη Ψωμιάδη, επί νομαρχίας του οποίου ξεκίνησε το έργο κατασκευής του κτιρίου.
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη πέρσι, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, σημείωσε ότι στο σημείο εκείνο η υψηλή αισθητική της φύσης έρχεται σε σύγκρουση με την οικολογική συνείδηση, και τόνισε ότι ο αγιασμός στον νέο κτίριο της Περιφέρειας δίπλα στο εγκαταλελειμμένο δυτικό παράκτιο μέτωπο γίνεται ειρηνική διαμαρτυρία.
Στην τελετή περέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας ενώ ακολούθησε ανταλλαγή δώρων στο γραφείο του Περιφερειάρχη. Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος φύτεψε μια ελιά στο προαύλειο του κτιρίου.