Εντός των επόμενων μηνών η κυβέρνηση θα παραχωρήσει το ένα τρίτο του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ. Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα, στη Βουλή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας
σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χάρη Καστανίδη.
Όπως είπε ο υπουργός, το κόστος των δρομολογίων που θα εκτελούνται θα είναι πιο φθηνό. Χαρακτήρισε τη λύση “μονόδρομο”, επειδή «το προηγούμενο συγκοινωνιακό πρόγραμμα που εφαρμοζόταν το οδήγησε σε τραγική κατάσταση».
Πρόσθεσε ότι «τα μισά από τα 618 αστικά λεωφορεία που υπάρχουν στην πόλη είναι στιγμές που βρίσκονται σε ακινησία διότι είναι γερασμένος ο στόλος και δεν υπάρχουν προμήθειες ανταλλακτικών». Όπως είπε, η κυβέρνηση παρέλαβε 213 λεωφορεία και σήμερα κινούνται 340 στη Θεσσαλονίκη παραδεχόμενος ότι δεν είναι ικανοποιητικό το επίπεδο.
Πρόσθεσε ότι άρχισε και ο οικονομικός έλεγχος του ΟΑΣΘ «και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι χρωστά δεκάδες εκατομμύρια».
Ο Χάρης Καστανίδης αντέτεινε ότι χρειάζεται «εναλλακτική στρατηγική», και κάλεσε τον υπουργό Υποδομών «να πει με σαφήνεια ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης και αν οι Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κρατικές» προσθέτοντας ότι σε όλη την Ευρώπη «οι Τοπικές Αρχές έχουν την ευθύνη».
Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι «δεν είναι εύκολος ο ευρωπαϊκός κανονισμός, καθώς μιλά για δημόσιες συγκοινωνίες μόνο για την Αττική. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα γι' αυτό και, ήδη, έχουμε όχληση. Δεν γνωρίζουμε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρήσει ότι θα εξαιρεθεί και η Θεσσαλονίκη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. «Δεν θα υπήρχε μέσο μεταφοράς στη δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας αν δεν χρησιμοποιούσαμε το νομικό πλαίσιο του εθνικού και ενωσιακού δικαίου για να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή κατάρρευση του συγκοινωνιακού δικτύου», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
Ακόμα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία ακυρώθηκε, όχι από την κυβέρνηση αλλά από την Ανεξάρτητη Αρχή, και αυτό, είπε, «σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και πρέπει να κάνουμε νέο διαγωνισμό για να πάρουμε αρκετά λεωφορεία ώστε να καλύψουμε τις συγκοινωνιακές ανάγκες της Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι, αν καθυστερήσει η ολοκλήρωση του έργου λόγω του προβλήματος στο σταθμό Βενιζέλου, υπάρχει ο κίνδυνος να αποταχθεί από τους κοινοτικούς πόρους και η ΕΕ να ζητήσει πίσω όλη τη χρηματοδότηση.
Όπως είπε, «δεν είναι τεχνικά εύκολη η λύση για απόσπαση και επαναφορά των αρχαίων, αλλά είναι εφικτή. Η άλλη επιλογή που έχουμε είναι να καταργηθεί ο σταθμός Βενιζέλου. Δεν θέλουμε να τη σκεφτούμε αυτή τη λύση γιατί είναι ο πιο κεντρικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη και είναι σαν να καταργούμε το σταθμό του Συντάγματος στην Αθήνα», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε:
«Πρέπει να βγούμε από τη λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω σε ένα θέμα που εδώ και 10 χρόνια έχει μετατρέψει την πόλη σε ένα εργοτάξιο. Εμείς, και Μετρό θέλουμε και αρχαία».