O Σωτήρης και η Ντάρια - οι ήρωες ενός κόμικ για τον κινηματογράφο - ήταν οι παρουσιαστές της τελετής έναρξης του -επετειακού- 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου απόψε, στο Ολύμπιον.

Είναι οι πρωταγωνιστές του κόμικ που δημιουργήθηκε για το επετειακό Φεστιβάλ και στο οποίο πρωταγωνιστούν, επίσης, άνθρωποι του σινεμά που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πέρασαν από το Φεστιβάλ σε αυτά τα 60 χρόνια (το... καρεδάκι του Θόδωρου Αγγελόπουλου να δίνει οδηγίες από μία βάρκα στο Θερμαϊκό είναι χαρακτηριστικό, ή αυτό του Τζάρμους) .
Πάρτε μια γεύση από το κόμικ στο βίντεο που ανήρτησε το Φεστιβάλ στο λογαριασμό του στο Facebook:



Ελίζ Ζαλαντό (γενική διεύθντρια) και Ορέστης Ανδρεαδάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής) του Φεστιβάλ) ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά στον 60χρονο απόλυτα επιτυχημένο θεσμό της πόλης.
Στη σύντομη ομιλία του, ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μίλησε για την ταύτιση πολιτικού και προσωπικού που "καταφέρνει", όπως είπε, ο σύγχρονος κινηματογράφος και παρέδωσε το μικρόφωνο στην Λένα Λαμπράκη - Σαββίδη, κριτικό κινηματογράφου - μέλος του Δ.Σ της πρώτης διοργάνωσης του Φεστιβαλ (το Σεπτέμβρη του 1960, μοναδική εν ζωή του συμβουλίου, μεταξύ των οποίων εκείνη την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου ήταν η Ελένη Βλάχου κι ο Στρατής Μυριβήλης).
"Να βρούν οι νέοι κινηματογραφιστές αυτό που τους ... καίει. Αν δεν τους καίει τίποτα - να μην κάνουν ταινίες. Με τη γκρίνια δεν βγαίνει ποτε τίποτα ..." είπε!
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώτας και ο νέος δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας έναρξης, με τίτλο “ Ιστορία γάμου” του αμερικανού Νόα Μπόμπακ, με την Σκάρλετ Τζοχάνσον.