Θέατρο, χορός, μουσική, περφόρμανς, εικαστικά, αφιέρωμα στα 50 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών συνέδρια και άλλες παράλληλες δράσεις συνθέτουν τα φετινά, 54α Δημήτρια Θεσσαλονίκης.

Η  αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου στο σημείο αναφοράς της πόλης, στο Λευκό Πύργο.
Οι εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις  20 Οκτωβρίου έχουν το «πολιτικό αποτύπωμα» της δημοτικής Αρχής του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη καθώς και την «υπογραφή» της απερχόμενης αντιδημάρχου Πολιτισμού, Έλλης Χρυσίδου.
Στο στίγμα των εκδηλώσεων και στον πολυθεματικό τους χαρακτήρα αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Στεφανία Τανιμανίδου. Μουσική, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος, διαλέξεις, είναι οι εκδηλώσεις που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς σε διάφορους χώρους της πόλης κατά τη διάρκεια των Δημητρίων με καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αφρική, την Ιταλία αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, το Κρατικό Ωδείο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ενώ καλλιτέχνες, οργανώνουν και συμμετέχουν σε ένα πολυθέαμα εμπνευσμένο από το εμβληματικό μνημείο και τη σχέση του με τη ζωή της πόλης, στο χθες και στο σήμερα.

Δεύτερη χρονιά το Show Case 

«Με πονούσε η θεατρική απομόνωση της πόλης» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος των θεατρικών εκδηλώσεων, καθηγητής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και κριτικός θεάτρου, Σάββας Πατσαλίδης. Είναι ο εμπνευστής του show case που διοργανώνεται και φέτος δεύτερη χρονιά. Τρία θεατρικά σχήματα από τη Θεσσαλονίκη και έξι από την Αθήνα θα παρουσιάσουν έργα τους σε καλλιτεχνικούς διευθυντές μεγάλων οργανισμών και φεστιβάλ της Ευρώπης, με στόχο να «εξάγουν» τις παραγωγές τους.
Η  αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου στο σημείο αναφοράς της πόλης, στο Λευκό Πύργο.
Όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης, «και στις 9 παραγωγές τα σώματα, με την τοποθέτησή τους στον πυρήνα των δρώμενων, αποκτούν ‘ορατότητα΄, την ίδια στιγμή που η σκηνή, την οποία κατοικούν, μεταμορφώνεται σε τόπο αποκάλυψης, ένα είδος ετεροτοπίας απέναντι στους κοινωνικούς τόπους».

Το φεστιβάλ

Η συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος και υπεύθυνη των εικαστικών Θούλη Μυσιρλόγλου έκανε αναδρομή στην ιστορία του θεσμού. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του πρώην  δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη το 2014 να μειώσει το χρόνο των «Δημητρίων», ώστε να αποκτήσουν το χαρακτήρα του φεστιβάλ.
«Είχαμε διαπιστώσει ότι τα "Δημήτρια" έπαψαν να αφορούν την πόλη και κάναμε στοχευμένες κινήσεις για να μετατρέψουμε τις εκδηλώσεις σε ένα σύγχρονο διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ. Το ‘σπίτι’ ξαναφτιάχτηκε, αλλά δεν έγινε ακόμη ‘οικοδομή’. Ωστόσο, μας χαροποιεί ότι μπήκε στο χάρτη των ευρωπαϊκών φεστιβάλ»,  είπε η κ. Μυσιρλόγλου.
Μ.Π.