Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα η χώρα λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που έχουν κηρύξει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νέου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις.

Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί τέσσερις συγκεντρώσεις.
Στις 10.00 στην πλατεία Καμάρας θα συγκεντρωθούν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστοτεράς.
Στις 10.30 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου μέλη του ΠΑΜΕ.
Την ίδια ώρα στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας θα συγκεντρωθούν διανομείς.
Τέλος στις 11.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της ΕΔΟΘ.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., ενώ το ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10:30 π.μ.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ δεν συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα λεωφορεία, από το πρωί, κυκλοφορούν κανονικά. Αντίθετα, στην Αθήνα από το πρωί σημειώνονται μποτιλιαρίσματα, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, «συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει "γη και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία- κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».

Απεργία στα νοσοκομεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε συνέχεια της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να προκηρύξει και αυτή εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου».
Επιπλέον, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε απεργία για σήμερα.

Απεργούν δάσκαλοι - καθηγητές

Οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) υπογραμμίζουν ότι απεργούν «κόντρα στο "μίνι συνδικαλιστικό" σχέδιο νόμου, που φέρνει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας χιλιάδων ανθρώπων».

Κλειστές οι Τράπεζες 

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).
Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ μεταξύ άλλων, ζητάει από την κυβέρνηση: «- Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας».

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργιακής κινητοποίησης, που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας, από τις 12.00 έως τις 15.00, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Αντιδρούμε ενάντια σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Για το λόγο αυτό, το salonicanews.com και το salonicanews.gr δε θα αναρτά ειδήσεις, από το μεσημέρι ως τις 3 μ.μ., συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον Τύπο.

H φωτογραφία είναι από το αρχείο