Το βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας για τη Δημιουργία Συστήματος Ανίχνευσης Απειλών σε Έξυπνα Δίκτυα απέσπασαν το Κέντρο Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
στο Διεθνές Συνέδριο IEEE CAMAD 2019 που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Κύπρο.

Η εργασία με τίτλο «Λειτουργικό σύστημα ανίχνευσης απειλών στα δίκτυα», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος SPEAR με αντικείμενο και την δημιουργία πρωτότυπου συστήματος ανίχνευσης απειλών σε έξυπνα δίκτυα.

Το εν λόγω σύστημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή Π. Σαρηγιαννίδη, την επιστημονική ομάδα του ΚΔΕΠ με επικεφαλής τον Διευθυντή ΚΔΕΠ Δρ. Κ. Σταματάκη και την συνδρομή εξειδικευμένων μηχανικών από τον ΑΗΣ Λαυρίου.

Το συγκεκριμένο επίτευγμα προσφέρει τεχνογνωσία αιχμής στη ΔΕΗ ΑΕ για την αντιμετώπιση κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δίκτυα μεταφοράς και διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα «Η2020 SPEAR» που συντονίζεται από τον Καθηγητή Π. Σαρηγιαννίδη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν εκτός του ΚΔΕΠ/ΔΕΗ εταιρείες όπως η ENEL ENERGY EUROPE και η SCHNEIDER ELECTRIC FRANCE SAS αλλά και ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια όπως το ΕΚΕΤΑ, το G.E. PUKHOV INSTITUTE OF SCIENCES OF UKRAINE, το UNIVERSITY OF SURREY κλπ.