Σχέδιο αστυνόμευσης προσαρμοσμένο στα προβλήματα κάθε δήμου έχει στόχο να καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής αστυνομίας Θεσσαλονίκης ταξίαρχος Χρήστος Μπουλούμπασης στη
σύσκεψη που έγινε στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του προέδρου της, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου.
Επτά δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπογράμμισαν την έλλειψη αστυνόμευσης αλλά και την έλλειψη εξοπλισμού της αστυνομίας. Όπως είπαν, ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη τρεις δήμοι αστυνομεύονται με ένα περιπολικό τη νύχτα.
Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατήγγειλε ότι όλοι γνωρίζουν τις συμμορίες του χαλκού, όμως κανείς δεν τις πειράζει. Άλλοι δήμαρχοι που έχουν στο έδαφός τους κέντρα φιλοξενίας ή άλλες μεταναστευτικές δομές, υποστήριξαν ότι οι δομές λειτουργούν με προβλήματα και οι γύρω περιοχές δεν αστυνομεύονται.
Ο ταξίαρχος Μπουλούμπασης υποστήριξε πως ήδη βγήκαν στον δρόμο περισσότεροι αστυνομικοί κι έχει ενισχυθεί ο στόλος της ΕΛ.ΑΣ. με οχήματα που είχαν κατασχεθεί, ενώ από το Σάββατο οι περιπολίες θα ενισχυθούν και με ειδική μονάδα που συνοδεύεται από σκύλο της αστυνομίας. Υποσχέθηκε ότι τα επιτελεία της αστυνομίας θα επεξεργαστούν τις προτάσεις που υποβάλλονται για να καταρτιστούν ξεχωριστά σχέδια αστυνόμευσης για κάθε δήμο, ανάλογα με τα προβλήματα που υπάρχουν.


Τι είπαν οι Δήμαρχοι

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι, για το δήμο του, «τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν είναι αυτά που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, κλοπές, διαρρήξεις, εγκληματικότητα παραβατικότητα, μετανάστες πάσης φύσεως που περνούν μέσα από τις γραμμές του ΟΣΕ. Δυστυχώς η αστυνόμευση είναι ελλιπής, γιατί αν δει κανείς τον προβλεπόμενο αριθμό αστυνομικών που πρέπει να υπηρετούν σε κάθε Α.Τ. και αυτόν που πραγματικά υπηρετεί θα δει ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα της Δημοτικής Ενότητας Μενεμένης, όπου, όπως είπε, «η ζωή είναι φυσιολογική, αν εξαιρέσουμε το μέγα θέμα των ναρκωτικών, της εμπορίας και της διακίνησης τους. Θα κάνουμε με την ΕΛ.ΑΣ συνεργασίες και για αυτό το θέμα, για να περισταλεί, γιατί δεν είμαστε ρομαντικοί να φανταστούμε ότι το πρόβλημα αυτό θα ξεριζωθεί. Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι το θέμα της παραβατικότητας είναι συχνό στην πόλη και βρίσκεται ακόμα και στο κέντρο της πόλης. «Είναι γνωστό πόσο ψηλά είναι στην ατζέντα του Δήμου Θεσσαλονίκης το θέμα της ασφάλειας και της παραβατικότητας στην πόλη μας και συναντάται σε σημεία που θεωρούμε ιδιαίτερης προβολής, ελκυστικότητας  και τουρισμού. Όλα αυτά είναι θέματα που τα συζητάμε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να ληφθούν τα μέτρα που πρέπει. Ήδη ακούμε για πεζές περιπολίες και αυτό είναι πολύ θετικό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει στο μέτρο που του αναλογεί» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.
Για πλήρη διάλυση της Αστυνομίας μίλησε ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Δεν υπάρχουν πεζές περιπολίες δεν υπάρχουν μοτοσυκλετιστές, δεν υπάρχουν περιπολικά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στις κλοπές χαλκού και άλλων ευαίσθητων υλικών από επιτήδειους, που θέτουν, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης ζήτησε να συμπεριληφθεί η περιοχή του Ωραιοκάστρου στον προγραμματισμό της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ αιτήθηκε και την ενεργοποίηση σε περιοχές του δήμου της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, σημειώνοντας πως εκτός από το γεγονός της μεγάλης έκτασης του Δήμου «έχουμε αυτή τη στιγμή τρεις δομές  προσφύγων και μεταναστών στο Βαγιοχώρι, στα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας όπου θα γεμίσει με 1.000 νέους πρόσφυγες μετανάστες και μία δομή στην παραλία των Βρασνών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν  ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ασφάλεια στο δήμο μας και με παραβατικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται αλλά και με άλλα συμβάντα όπου εκδηλώνονται στην περιοχή».