Οι συντάξεις κι άλλα χρηστικά θέματα φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Στον τοπικό Τύπο Θεσσαλονίκης πρώτο θέμα, επίσης χρηστικό, οι τιμές για τα σπίτια της πόλης μας.


Αναλυτικά:


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ατομικές επικουρικές από το 2021



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο στο Ασφαλιστικό, το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) 0 πρώτος θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη, η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, με αποκλειστικό πάροχο τον ΕΦΚΑ. β) 0 δεύτερος πυλώνας θα αφορά τη νέα επικουρική σύνταξη, η οποία -σε πρώτη φάση, τουλάχιστον- θα είναι υποχρεωτική για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από το 2021 και μετά, γ) 0 τρίτος πυλώνας, ως έχει και σήμερα, θα αφορά επί της ουσίας συνταξιοδοπκά προγράμματα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και ιδιωπκά επαγγελμαηκά ταμεία".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

Η Παναγία φανερώνει το σχέδιο του Θεού για μεγάλη Ελλάδα και ποθούμενο



Όπως γράφει η εφημερίδα "επέρχεται η κάθαρσις... Θα την ανυψώσει την Ελλάδα ο Θεός, θα την δοξάσει !!! Διότι όπως βλέπουμε σήμερα τον κόσμο γενικώς, ότι δεν εδύνατο ο Θεός πλέον να ανεχθεί εκείνη την λυπηράν κατάσταση σ’ όλη την οικουμένη μηδαμώς εξαιρουμένης και της Ελλάδος, που την αγαπά περισσότερο και το οποίο στα χαρτιά μας λέει και σε λίγο πραγματοποιούνται, ότι η Ελλάς, η Ελλάς θα δείτε σε λίγο πόσο θα γίνει μεγάλη, μεγάλη, μεγάλη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μπόνους έως 30% στις νέες επικουρικές




Όπως εξηγεί η εφημερίδα, "σε επικουρικές συντάξεις αυξημένες έως και 30% σε σύγκριση με αυτές που δίνει σήμερα ο νόμος Κατρούγκαλου θα οδηγήσουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό για τα επόμενα χρόνια. Ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ για τη νέα επικουρική σύνταξη με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, που είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι σήμερα υπάρχει μια κρατική αναδιανεμητική σύνταξη του ΕΦΚΑ και μια επικουρική. Στην αλλαγή που σχεδιάζεται και θα αφορά τους νέους εργαζόμενους, αυτή η επικουρική σύνταξη εξετάζεται να γίνει κεφαλαιοποιητική".

ΕΣΤΙΑ

Επιστρέφει στην πατρίδα μετά δύο αιώνες!



Όπως τονίζει η εφημερίδα, "σε μία πρωτοφανή συμφωνία, στην επιστροφή τοϋ διπλού θραύσματος τής μετόπης τοΰ Παρθενώνος από τό Μουσείο τοΰ Λούβρου στό Μουσείο τής Άκροπόλεως, κατέληξαν ό Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καί ό Πρόεδρος τής Γαλλικής Δημοκρατίας Έμμανυέλ Μακρόν, έν όψει τοΰ εορτασμού των 200 χρόνων από τήν Επανάσταση τοΰ 1821. Μία συμφωνία πού μπορεί νά άποδειχθεΐ καταλυτική γιά τήν επιστροφή των Γλυπτών τοΰ Παρθενώνος από τό Βρεταννικό Μουσείο. Άντιστοίχως, ή Ελλάς θά διοργανώσει στό Μουσείο τοΰ Λούβρου έκθεση χάλκινων γλυπτών πού μέχρι τώρα δέν έχουν βγει από τήν χώρα".

Η ΑΥΓΗ

Ξεκίνημα για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας



"Συνάντηση Αλ. με Σκουρλέτη, Μ. Καλογήρου και Αλ. Χαρίτση χθες στην Κουμουνδούρου Άνοιγμα στην κοινωνία και καμπάνια εγγραφής νέων μελών σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερο βάρος στη νεολαία Πρώτος σταθμός η συνεδρίαση της Π.Γ. την Τρίτη. Σύγκληση του συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας στη συνέχεια . Τέλη Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση της Κ.Ε. για τις οριστικές αποφάσεις και την προετοιμασία του συνεδρίου", επισημαίνει η εφημερίδα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σοκ και... ΔΕΗ




"Εκτεθειμένοι σε διαρκείς αυξήσεις θα είναι πλέον και οι πελάτες της ΔΕΗ, καθώς θα κληθούν άμεσα να απορροφήσουν το κόστος των ακριβών δικαιωμάτων ρύπων, όπως γίνεται ήδη με τους πελάτες των ιδιωτών παροχών ηλεκτρικού ρεύματος", γράφει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία



"Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι το Παρίσι και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθούν την ένταση που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία και δεν θα δείξουν αδυναμία, απέστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντησή που είχε στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως, από την Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «συνεχίζουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες μας με αμετάβλητη αποφασιστικότητα». Ο κ. Μακρόν τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό", υπογραμμίζει η εφημερίδα.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο λαός πληρώνει το λογαριασμό της «απελευθέρωσης» και των ανταγωνισμών στην Ενέργεια




Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, "το λογαριασμό στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να γίνει η ΔΕΗ ΑΕ «ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά», ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας ακάθεκτη την πολιτική της «απελευθέρωσης», που με συνέπεια υπηρέτησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις".


ΤΑ ΝΕΑ

Πέφτουν οι βάσεις από 300 έως 1.000 μόρια



Σύμφωνα με την εφημερίδα "τρία στα τέσσερα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας αναμένεται να εμφανίσουν πτώση των βάσεών τους (από 300 έως και 1.000 μόρια) φέτος, σε μια εντυπωσιακή χρονιά με πολλές εκπλήξεις και απρόβλεπτα. Οσο καθοδική όμως θα είναι η πορεία των «αριθμών» στα τρία πρώτα επιστημονικά πεδία, τόσο ανοδική φαίνεται ότι θα είναι στο 4ο Πεδίο των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο οποίο και τα περισσότερα τμήματα αναμένεται τελικά να αυξήσουν τις βαθμολογικές απαιτήσεις των υποψήφιων φοιτητών τους".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι τιμές για σπίτια στη Θεσσαλονίκη



"Φτερά κάνουν τα σπίτια στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς ήδη έχει δοθεί το 30% των διαθέσιμων διαμερισμάτων. Την ίδια ώρα, οι τιμές εμφανίζουν αύξηση και λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα βαλάντια των φοιτητών να μην μπορούν πολλές φορές να ανταποκριθούν", υπογραμμίζει η εφημερίδα.


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Χρυσός... από τα ερείπια




"Η αγορά του Airbnb αναμφίβολα άνθηοε μέσα σχην κρίση λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας για πολλούς ανθρώπους της μεσαίας τάξης, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά ή ακόμη και να εξανεμίζονται, αλλά και για την ελληνική οικονομία που βρήκε στο Airbnb ένα αποκούμπι για να στηριχθούν το ΑΕΠ και μερικώς η απασχόληση. Η σημερινή κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Τουρισμού X. Θεοχάρης σε μία από τις πρώτες τους τοποθετήσεις έκαναν λόγο για την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς, προκειμένου να εξαλειφθούν κάποιες στρεβλώσεις που σήμερα υπάρχουν και παράλληλα να επιλυθούν κάποια προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της έλλειψης στέγης, ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια", γράφει η εφημερίδα.


ESPRESSO

Δράμα δίχως τέλος για τη σεξοβόμβα του "χρυσού" σινεμά




"Δράμα ατελείωτο για τη Ρία Δελούτση, την πάλαι ποτέ σεξοβόμβα του ελληνικού κινηματογράφου και Σταρ Ελλάς 1961. Η γυναίκα που κάποτε χάριζε απλόχερα τον αισθησιασμό και τo γέλιο μέσα από τους ρόλους της, τα τελευταία εννέα χρόνια ζει τον απόλυτο πόνο, αυτόν που μόνο ένας γονιός που έχει χάσει παιδί μπορεί να νιώσει... Το 2010, ο μονάκριβος γιος της Γιώργος, που απέκτησε με τον σύζυγό της, επίσης ηθοποιό Βαγγέλη Πλοιό, σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς μετέβαινε με τη μηχανή του στην εργασία του, όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα πετάχτηκε μπροστά του. Χθες, με ένα σπαρακτικό μήνυμα στο προσωπικό της προφίλ, η χαροκαμένη μάνα μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους τις μνήμες της από την ξεχωριστή για εκείνη και τον σύζυγό της ημέρα, καθώς στις 22 Αυγούστου 1972 έφερε στον κόσμο τον Γιώργο της", γράφει η εφημερίδα.


KONTRA NEWS

Ο Αλέξης ανοίγει το κόμμα στο λαό



Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για να προστατεύσει τις λαϊκές κατακτήσεις και το κοινωνικό κράτος από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και ζητήματα που αφορούν την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα".


STAR PRESS

Παππούδες έκαναν ομαδικό σεξ στο δάσος



"Στη σύλληψη έξι ατόμων, ηλικίας από 62 έως 85 ετών, προχώρησαν αστυνομικοί στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, αφότου τους κατέγραψαν να κάνουν ομαδικό σεξ μέσα σε δάσος", γράφει η εφημερίδα.