Η περιοδεία Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και χρηστικά θέματα φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Οι τοπικές, η μεν Μακεδονία ασχολείται με
τον ερχομό των πολιτικών στη ΔΕΘ, ο δε Τύπος Θεσσαλονίκης με το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ
ΕΥΚΑΙΡΙΑ για τα χρέη στην Εφορία



"Διορία έως τις 30 Σεπτεμβρίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να ρυθμίσουν οφειλές • Δέκα απαντήσεις για τις προϋποθέσεις, τους δικαιούχους, τα οφέλη και τις αιτήσεις", γράφει η εφημερίδα.


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ
Οι Τούρκοι ξέρουν πού βρίσκεται ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς



Η εφημερίδα γράφει πώς, σε επίσκεψη μοναχού στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια ξενάγησης στην Αγία Σοφία, ξεναγός παραδέστηκε πως  εκεί βρίσκεται η σορός του Μαρμαρωμένου Βασιλιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Χρυσά ενοίκια για φοιτητές



Όπως τονίζει η εφημερίδα, "γκαρσονιέρες και δυάρια σε τιμές... Airbnb θα βρουν οι γονείς, που θα ριχτούν αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων -περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα- στο κυνήγι της φοιτητικής στέγης. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών έχει αποφασίσει -εκών άκων- να εγκαταλείψει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «απελευθερώνοντας» στην παραδοσιακή αγορά έναν σημαντικό αριθμό ακινήτων, τα ενοίκια, που πιθανότατα να ζητήσουν από τους ενδιαφερομένους, όπως οι φοιτητές, δεν αποκλείεται να είναι «τσιμπημένα» και αντίστοιχα εκείνων που χρέωναν στους τουρίστες".

Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχει πλανήτης Β



"Πρέπει να είσαι τυφλός για να μην τη δεις, αν και τότε μπορείς να την ακούσεις, να τη νιώσεις στο δέρμα σου. Με κάθε «ασυνήθιστη» φωτιά, από αυτές που τις λένε «μέγα», με κάθε μπουρίνι του «αιώνα», στα μέρη τα δικά μας. Και στα πιο μακρινά, με κάθε νέο κύμα καύσωνα στη Γροιλανδία, με το μπαράζ των πυρκαγιών στην Αλάσκα, με τις φονικές ξηρασίες στην Ανατολική Αφρική. Τη λέγαμε κλιματική αλλαγή, εξελίχθηκε σε κλιματική κρίση και (θα έπρεπε να) μας στοιχειώνει", γράφει η εφημερίδα.


Η ΒΡΑΔΥΝΗ
Στοπ στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων




"Με ειδική υπουργική απόφαση που θα εκδώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, καταργείται η υποχρεωτική αναγραφή του «βάσιμου λόγου απόλυσης» κάθε εργαζομένου στην ΕΡΓΑΝΗ. Με τον τρόπο αυτό, καταργείται το παγκοσμίως πρωτοφανές φακέλωμα κάθε απολυμένου εργαζομένου που είχε θεσμοθετηθεί με την εγκύκλιο Αχτσιόγλου της 7ης Ιουνίου 2019 με αριθ. 26100/98/7.6.3019, η οποία υποχρέωνε, στο έγγραφο κάθε απόλυσης εργαζομένου, να αναγράφεται στο σύστημα από τον εργοδότη ο «βάσιμος λόγος απόλυσης»", γράφει η εφημερίδα.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μεταρρυθμίσεις στη «βαλίτσα» για το Παρίσι και το Βερολίνο



"Με δρομολογημένο, µέσω του αναπτυξιακού και του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατίθενται στη Βουλή, πακέτο μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών κινήτρων, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι την τρέχουσα εβδομάδα και στο Βερολίνο στις 29 του µηνός. Στα νομοσχέδια προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η αποσαφήνιση των χρήσεων γης και η απλούστευση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις και για την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές. Στη «βαλίτσα» του πρωθυπουργού, που θέλει να θέσει τις βάσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τις συναντήσεις με τον Εμανουέλ Μακράν και την Αγκελα Μέρκελ, βρίσκονται και αποκρατικοποιήσεις όπως του «Ελ. Βενιζέλος» και των ΕΛΠΕ", γράφει η εφημερίδα.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
120 δόσεις - οδηγός για τη ρύθμιση



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της νέας βελτιωμένης ρύθμισή των 120 δόσεων προκειμένου να υποδεχθεί τις αιτήσεις εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η ΔΕΘ προβληματίζει τον Κ. Μητσοτάκη



"Σε ρυθμούς ΔΕΘ μπαίνει μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου το Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ως πρωθυπουργός και η ατζέντα του θα είναι σχετική με δύο μέτωπα, αυτό της οικονομίας που παραδοσιακά έχει την τιμητική της αλλά και της πόλης που αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα. Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες όμως πιο συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί κυρίως στην ανάπλαση της ΔΕΘ και το πρότζεκτ «Δρόμοι του Αλέξανδρου» που στόχο έχει τη στήριξη του brand Μακεδονία. Δυναμική αναμένεται και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για πρώτη φορά έχει νέο ρόλο και θα χρησιμοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ για να αναδείξει την αντιπολιτευτική του ατζέντα απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, με ενδιαφέρον αναμένεται το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στους δρόμους", υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΜΠΑΜ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το καυτό στοίχημα του φθινοπώρου



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μόλις ο πρωθυπουργός επιστρέψει από τις ολιγοήμερες διακοπες του αρχίζει η πολύ και η σοβαρή δουλειά".


ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ
Κλειδί για τα πλεονάσματα



Όπως γράφει η εφημερίδα "αναφορικά με την επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα αναφερθεί στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και στην πορεία της ανάκαμψης της χώρας, η οποία δεν πρέπει να μπει σε δοκιμασία. Και φυσικά θα μείνει μακριά από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, για τις οποίες θα αφήσει να τοποθετηθεί η διάδοχός του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν".


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Κακούργηµα οι μολοτοφ, βαριές ποινές σε εμπρηστές



Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, έρχεται "επαναφορά αυστηρών μέτρων για τις επιθέσεις σε συμβολαιογράφους µε αφορµή τους πλειστηριασμούς. Αλλάζουν οι διατάξεις για τις επιθέσεις σε εφοριακούς την ώρα των ελέγχων. Πιο δύσκολη η υπό όρους απόλυση ισοβιτών και βαρυποινιτών".

ΤΟ ΒΗΜΑ
Προς νέα σχέση με τις ΗΠΑ



Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Αθήνα και η Ουάσιγκτον συζητούν για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας του 1990 -Οι κρίσιμες παράμετροι των συνομιλιών, η επίσκεψη Πομπέο, και οι βάσεις".


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Μίκης: Συνεταίρο να κάνουμε την Τουρκία!



Η εφημερίδα κάνει... φλας μπακ: "Η... ξαστεριά στην Κύπρο θα έρθει από τη στιγμή που θα γίνουμε συνεταίροι με την Τουρκία, αλλιώε κάποια στιγμή ο γε novas θα τα βρει με την Αμερική και «η Τουρκία θα ξαναγίνει βάση των Αμερικανών και τότε, εν ριπή οφθαλμού, όλα θα έχουν αναστραφεί, acphvovias τον λαό και τη χώρα pas στο έλεοε ins poipas του», γράφει ο Mixns θεοδωράκηε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο στα «Νέα»", γράφει.


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγώνας δρόμου για το νέο ΕΣΠΑ




"Μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2019 θα πρέπει οι φορείς του Δημοσίου να έχουν «ποστείλει στη γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης wca Επενδύσεων τις προτάσεις για τις εκτιμήσίτς πληρωμών του έτους 20 1 9 κμ τις προβλέψεις όαπανώνγια τα έτη 20202023 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι προτάσεις Εκτιμήσεων και προβλέψεων των φορέων Θα γίνουν με γνώμονα τη γενικότερη οικονομική πολιτική όπου το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ως βασικά εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, έχει ως στόχο να συμβάλλει με αναπτυξιακές δράσεις στην ανάταξη και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας", γράφει η εφημερίδα.


DOCUMENTO
Στάχτη οι υποσχέσεις Μητσοτάκη



Η εφημερίδα επανέρχεται σε... προεκλογικό θέμα: "Από την κλίνη του Προκρούστη θα περάσουν μια σειρά από επιδόματα που είχαν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επανεξετάζονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Από τα επιδόματα που θα «πειράξει» η κυβέρνηση, το οποίο αφορά τουλάχιστον 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, είναι η θεσμοθετημένη 13η σύνταξη, η οποία, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα καταβληθεί στο τέλος του 2020, αφού δόθηκε προεκλογικά τον Μάιο του 2019, αλλά αυτήν τη φορά δεν θα την πάρουν όλοι", γράφει.

KONTRA NEWS
Εκατομμύρια σε μαϊμού σάιτ από το ΚΕΕΛΠΝΟ



Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "πολλά ερωτηματικά προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ την προεκλογική χρονιά 2014, όπου δίνονταν εκατομμύρια ευρώ σε ανύπαρκτα sites από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, από το 2011, την περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης, τεράστια ποσά δίνονταν για τη διαφημιστική καμπάνια για τον δήθεν . . .κολλητικό καρκίνο, η οποία σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είναι δωρεάν".


REAL NEWS
Τι αλλάζει στις επικουρικές



H εφημερίδα παρουσιάζει "το νέο σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2021, οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξηθούν έως και 30%, εκτιµούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ που θα εφαρμοστεί θα δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να επιλέγουν πώς και πού θα επενδύονται οι εισφορές που θα καταβάλλουν στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης".