Ραγδαίες ήταν, σήμερα, οι εξελίξεις στην παράταξη Ταχιάου, στο δήμο Θεσσαλονίκης -την παράταξη, δηλαδή, που έχει εκλέξει τους περισσότερους συμβούλους. Όλα δείχνουν ότι θα μείνει με έξι συμβούλους μετά από όσα έγιναν σήμερα.


Το πρωί, πέντε δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα", οι Μιχάλης Κούπκας, Σωκράτης Δημητριάδης, Δήμητρα Ακριτίδου, Νίκος Ζεϊμπέκης και Ιωάννα Κοσμοπούλου, κατέθεσαν κοινή επιστολή με την οποία γνωστοποιούν την ανεξαρτητοποίησή τους από την παράταξη. Με την ενέργειά τους αυτή ανοίγει ο δρόμος για να πάρουν θέσεις στη διοίκηση Ζέρβα, χωρίς να χρειαστεί να μπουν στη βάσανο της ενδοπαραταξιακής εκλογής, όπως ο νόμος ορίζει. Πλέον, θα θεωρούνται ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι και έτσι μπορούν  να πάρουν θέσεις αντιδημάρχων, ή προέδρων σε δημοτικούς οργανισμούς, όχι, όμως, θέσεις στις επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών.

Στην ανεξαρτητοποίηση αντέδρασε ο Νίκος Ταχιάος με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία επιτίθεται κατά της τακτικής Ζέρβα, κρατά αποστάσεις από την ενέργεια των πέντε συμβούλων και τονίζει:

"Ευθύνη του δημάρχου που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, είναι να προκρίνει την πολιτική ατζέντα. Ο κύριος Ζέρβας δεν φάνηκε να νοιώθει οικεία σε αυτόν τον δρόμο. Προτίμησε την απεχθή για μένα τακτική του να ταπεινώσει τους νέους συνεργάτες του, ζητώντας τους να εκτεθούν δημόσια για την τιμή της τιμής τους. Αποδεικνύεται ότι αυτό που αποκλείει κάθε προσέγγιση ανάμεσα σε μένα και τον κύριο Ζέρβα εκτός από το καιροσκοπικό πολιτικό στίγμα του, είναι και το χάσμα που χωρίζει το αξιακό σύστημα καθενός μας".

Ο Ν. Ταχιάος στην ίδια ανάρτηση υπόσχεται να είναι "τόσο παραγωγικός, όσο είχα εξαρχής επιλέξει. Κριτικός, αλλά και συναινετικός όπου χρειάζεται, αλλά αμετακίνητος σε θέσεις αρχής" και καταλήγει με την εξής αιχμή: "Το βράδυ των εκλογών είχα πει ότι έχω διδαχθεί από τον πατέρα μου, πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις να χάνεις. Σήμερα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο 61ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης εγκατασταθεί στον θρόνο του, μπορώ να προσθέσω ότι πολύ πιο σημαντικό είναι να ξέρεις να διαχειριστείς τις επιτυχίες σου".

Λίγες ώρες αργότερα, μέσω Φέισμπουκ, απάντησε η Ιωάννα Κοσμοπούλου:

"Ο επιθυμητός δρόμος για όλους θα ήταν η σύμπραξη. Εφόσον αυτό δεν κατέστη εφικτό, έπραξα ό,τι είναι ηθικά δέον για να τιμήσω την εμπιστοσύνη που έδειξε ο κ. Ζέρβας στο πρόσωπό μου.
Άλλωστε και προεκλογικά δήλωσα δημόσια σε συνέντευξη ότι προσωπικά θα επιθυμούσα τη συνεργασία με τον κ. Ζέρβα, γιατί έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία και γιατί είχα βρεθεί πολύ κοντά του, ώστε να γνωρίζω την αγάπη και την άποψή του για την πόλη. Αλλά όλα αυτά μου μοιάζουν με άλλοθι. Κι εγώ ούτε καλούμαι να απολογηθώ, ούτε νιώθω ένοχη. Όλοι μας «λογοδοτούμε» μόνο στο λαό της πόλης μας κι αυτός θα μας κρίνει από το έργο μας. Μπήκα σ’ αυτήν την ιστορία για να δουλέψω και να προσφέρω. Κι αυτό καθίσταται εφικτό και πολύ πιο ουσιαστικό από μια θέση ευθύνης. Γι’ αυτό και θα τιμήσω την πρόταση του νεοεκλεγέντος δημάρχου και θα τον στηρίξω με όλη μου τη δύναμη στο έργο του. Γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι η ευκαιρία για την πόλη μας και δεν πρέπει να τη χάσουμε", ανάρτησε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τις θέσεις που θα αναλάβουν οι πέντε που ανεξαρτητοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι εξής: Ο κ. Κούπκας αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο κ. Δημητριάδης αντιδήμαρχος Πρασίνου, η κ. Ακριτίδου αντιδήμαρχος Παιδείας, ο κ. Ζεϊμπέκης εντεταλμένος σύμβουλος στην καθαριότητα και η κ. Κοσμοπούλου πρόεδρος στην ΚΕΔΗΘ.