Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, από την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα που προκαλεί η απλή αναλογική στα δημοτικά συμβούλια, αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.


Όπως ανακοίνωσε, σήμερα, στη συνάντηση των νεοεκλεγέντων αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας, που έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, κατέθεσε θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την παραπομπή των θεμάτων, τα οποία δεν “περνούν” από το δημοτικό συμβούλιο λόγω έλλειψης πλειοψηφίας,, στην οικονομική επιτροπή. Να σημειωθεί ότι, στις οικονομικές επιτροπές των δήμων, η πλειοψηφία ανήκει, πάντα, από την πρόβλεψη του νόμου, στην διοικούσα παράταξη.
Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι σε 231 δήμους, σε σύνολο 332, σε όλη την επικράτεια, δεν υπάρχει διοικητική πλειοψηφία. Μάλιστα, σε 69 από αυτούς, η διοικούσα παράταξη είχε αναδειχτεί δεύτερη δύναμη στις εκλογές του πρώτου γύρου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, “είναι εμφανής ο κίνδυνος ακυβερνησίας”, διαφορετικά, όπως είπε, τις αποφάσεις θα λαμβάνει η διοικητική δικαιοσύνη, “κάτι που δεν αρμόζει στο πολιτικό μας σύστημα”.

Η θέση Ζέρβα


Δέσμη προτάσεων για το θέμα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μάλιστα, θα συζητήσει το θέμα αύριο, με τον νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, για την παραλαβή του υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης από τον Θεόδωρο Καράογλου.