Πάγωσαν, ουσιαστικά, οι διερευνητικές συναντήσεις του νεοεκλεγμένου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα για την δημιουργία διοίκησης, καθώς, την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιεί την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοικήση.
Την είδηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε πως οι βασικοί πυλώνες της νέας ρύθμισης θα είναι οι εξής:
Θα δίνεται η πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις

Θα ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

Τα νέα στοιχεία δεν αποκλείεται να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και τις ανάγκες συμμαχιών στο δήμο Θεσσαλονίκης. Γι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι του Κωνσταντίνου Ζέρβα, έχουν... πέσει με τα μούτρα στα τηλέφωνα, για να μάθουν μια ώρα αρχύτερα τις λεπτομέρειες, ώστε να δρομολογήσουν τις επόμενες συναντήσεις με τους επικεφαλής των δημοτικών σχημάτων, που είχαν διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη του κ. Ζέρβα καταλαμβάνει 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο (σε σύνολο 49), η παράταξη του Νίκου Ταχιάου 11, η παράταξη του Γ. Ορφανού επίσης 7, ενώ από λιγότερες έδρες καταλαμβάνουν οι παρατάξεις των Κατερίνας Νοτοπούλου, Σπύρου Βούγια και Παναγιώτη Ψωμιάδη - ενώ υπάρχουν και παρατάξεις με, μόνον, μία έδρα, αυτήν του επικεφαλής.