Σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης ενέργειας πρόκειται να εγκατασταθεί μέσα στην επόμενη διετία σε 30 κτίρια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δημόσια ή δημοτικά.


Το σύστημα αυτό θα υπολογίζει την κατανάλωση της ενέργειας πριν και μετά από την υλοποίηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμησή της. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι η αλλαγή των κουφωμάτων με πιο ενεργειακά αποδοτικά, οι μονώσεις οροφής, τοίχων και δαπέδων, η εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές), η αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με φυσικό αέριο και η δημιουργία "πράσινων" δωμάτων.

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο, όπου κάθε φορέας του δημοσίου (οι δήμοι και άλλοι φορείς) μπορούν να υποβάλλουν μελέτες για αναβάθμιση κτιρίων ώστε να χρηματοδοτηθούν. "Καθώς θα ολοκληρώνονται οι κατασκευαστικές εργασίες και οι εργασίες αναβάθμισης, θα εγκαθίσταται και το σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης ενέργειας ώστε να μετράται το ποσοστό της εξοικονόμησης μετά τις παρεμβάσεις" επισήμανε ο σύμβουλος προγραμμάτων συνεργασίας και ανάπτυξης Νικόλαος Κουτσομάρκος, μιλώντας σε ημερίδα της αναπτυξιακής εταιρείας ΟΤΑ , Ανατολική ΑΕ, με θέμα τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υποδομών των ΟΤΑ.

Ο κ. Κουτσομάρκος διευκρίνισε ότι στα τριάντα κτίρια όπου θα εγκατασταθεί πιλοτικά το νέο σύστημα περιλαμβάνονται σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το κτίριο του Γ΄ Σώματος Στρατού, νοσοκομεία κ.α. Από τη λειτουργία του, άλλωστε, θα εξαρτηθεί η επέκταση της εγκατάστασής του σε περισσότερα κτίρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημαρχείο της Έδεσσας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καλής πρακτικής στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι το διώροφο δημαρχείο της Έδεσσας, στο οποίο κατασκευάστηκε εδώ και έναν χρόνο μια "πράσινη" στέγη με παρεμβάσεις μόνωσης, τοποθέτησης χώματος και φύτευσης διαφόρων φυτών και λουλουδιών. «Μετά την εγκατάσταση της "πράσινης" στέγης στο δημαρχείο της Έδεσσας, έχει μειωθεί αισθητά η κατανάλωση της ενέργειας με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να μην είναι απαραίτητη σχεδόν καθόλου η χρήση κλιματισμού. Αντίστοιχα, τους χειμερινούς μήνες δεν παρατηρείται πλέον υγρασία λόγω του νερού που συσσωρευόταν νωρίτερα στην οροφή ενώ, μέσα από τα δίκτυα απορροής που κατασκευάστηκαν, το νερό της βροχής ποτίζει τα φυτά» τόνισε ο κ. Κουτσομάρκος.

Καλές πρακτικές από τους εταίρους του προγράμματος "Support"

Άλλες καλές πρακτικές από το εξωτερικό στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας παρουσίασε στην ημερίδα, εκ μέρους της  Ανατολικής ΑΕ, ο δρ Κώστας Κωνσταντίνου. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, οι σχετικές παρεμβάσεις αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής επισκέψεων, στο πλαίσιο της συμμετοχής 11 εταίρων από εννιά ευρωπαϊκές χώρες στο ευρωπαϊκό έργο "Support" της πρωτοβουλίας Ιnterreg Εurope. "Ο στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουμε είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναβαθμίσουμε ενεργειακά όσο γίνεται περισσότερα κτίρια" είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στο Βάιλερμπαχ της Γερμανίας αναβαθμίστηκε μονάδα βιολογικού καθαρισμού, η οποία δαπανούσε το 20% των ενεργειακών αναγκών του Δήμου σε ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργεί. Με την κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας και θερμότητας από την καύση του βιοαερίου από τα λύματα, η λειτουργία της μονάδας είναι πλέον ενεργειακά αυτόνομη. Στην Κροατία έχει δημιουργηθεί μια υποδομή παρακολούθησης των καταναλώσεων ενέργειας σε δημοτικά κτίρια σε πραγματικό χρόνο ενώ με δημόσια κονδύλια και κονδύλια από ενεργειακές εταιρείες πραγματοποιήθηκε ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης 63 συγκροτημάτων κατοικιών για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Στην επαρχία του Κάντιθ στην Ισπανία έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Την ενέργεια αυτή μπορούν να αγοράσουν ιδιώτες και κάτοικοι με μια μικρή επιδότηση από το κράτος και με στόχο την αύξηση του ποσοστού χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Στην Άλμπα Ιουλία της Ρουμανίας δημιουργήθηκε ένα παρατηρητήριο ενέργειας στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία ενεργειακής κατανάλωσης των δημοτικών κτιρίων ενώ η πρακτική αυτή μεταφέρθηκε και εφαρμόζεται ήδη και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βουκουρέστι.

Μια διαφορετική, τέλος, προσέγγιση υπήρξε στο νησί Γκόζο της Μάλτας, όπου μέσα από μια διαδικασία εκπαίδευσης διαπιστώθηκε αλλαγή της συμπεριφοράς των εργαζομένων στα δημοτικά κτίρια ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια, χωρίς να μειώνεται η άνεσή τους στο χώρο εργασίας και η αίσθηση της ικανοποίησης από την εργασία τους. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα που συλλέγει τα δεδομένα και διερευνά τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στα πιο ενεργοβόρα κτίρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ