Γράφει η ΥΡΩ ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΗ
Άσε τον καφέ, πιάσε μπύρες, ποπ-κορν, συνέδεσε το laptop στην τηλεόραση και βάλε να δούμε ταινία.

Η λίστα που ακολουθεί είναι κάποιες από τις δικές μου αγαπημένες ταινίες, θρίλερ, ρομάντζο και δράση. Ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω τις αγαπημένες μου, μιας και αρχίζω να εθίζομαι στις vintage ταινίες, ακολουθεί η λίστα! (όχι δεν τις κατέταξα από την καλύτερη στην χειρότερη, δεν αντέχω να το κάνω αυτό, για εμένα όλες είναι ξεχωριστές.)
1. The Avengers. (2012, Fantasy/Ταινία επιστημονικής φαντασίας  2 ώ.)
Μια ιστορική μέρα ξημερώνει για τον πλανήτη μας, όταν ένας αναπάντεχος εχθρός αρχίζει να σπέρνει την καταστροφή. Ο Νικ Φιούρι, διευθυντής του διεθνούς οργανισμού SHIELD, ο οποίος έχει ως αντικείμενο τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας ανά την υφήλιο, συνειδητοποιεί πως προκειμένου να ανατραπεί η κρισιμότατη αυτή κατάσταση, που έχει φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού, υπάρχει μόνο μία λύση: να συγκεντρώσει τους Εκδικητές. Είναι αμερικανική ταινία περιπέτειας με υπερ-ήρωες, βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ της Marvel. Αποτελεί την έκτη ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel. Προσωπικά πιστεύω πως ότι ηλικία και να έχεις πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία στις ταινίες τις Marvel. 
Παραγωγή των Marvel Studios και διανομή από τα Walt Disney Studios Motion Pictures.

2. The Others (2001  Δραματική ταινία/Fantasy  1 ώ. 44 λ.)
"Οι 'Αλλοι" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Η Γκρέις, σύζυγος του Τσαρλς – ενός στρατιώτη που έφυγε στον πόλεμο και του οποίου η τύχη αγνοείται – κατοικεί σε μια βικτωριανή έπαυλη με τα δύο μικρά παιδιά της. Όμως βασιλεύει το σκοτάδι και η σιωπή. Η ταινία ξεκινά με την άφιξη στο σπίτι τριών υπηρετών, σύντομα όμως, τα παράξενα φαινόμενα εντείνονται. Πράγματα μετακινούνται, πόρτες μένουν ξεκλείδωτες, βήματα ακούγονται από τα πάνω πατώματα. Ένα πιάνο παίζει μόνο του σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο.  Η ταινιά σε κρατάει σε εγρήγορση και μέχρι το τελευταίο λεπτό σε αφήνει άφωνο από την τροπή που παίρνουν τα γεγονότα. 
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμενάμπαρ.

3. Breakfast at Tiffany's (1961  Δραματική ταινία/Μελόδραμα  1 ώ. 55 λ.)
Πρόγευμα στο Τίφανις είναι Αμερικανική ρομαντική κομεντί. Η Χόλυ Γκολάιτλι, περιφέρεται στη Νέα Υόρκη, και συντηρείται από πλούσιους άντρες, ελπίζοντας ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ. Γνωρίζει έναν ταλαντούχο συγγραφέα , τον Πωλ Βάρτζακ, και μια πλατωνική φιλία θα ξεκινήσει. Ο τρόπος ζωής της, βοηθά τον Πωλ να ξεφύγει από το συγγραφικό του μπλόκο και να δημιουργήσει ξανά. 
Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Μπλέικ Έντουαρντς και κυκλοφόρησε από την Paramount Pictures. 

4. Dracula: Dead and Loving It. 1995  (Fantasy/Ταινία τρόμου  1 ώ. 35 λ.)
Το Δράκουλας: Νεκρός και μ' αρέσει είναι μια Αμερικάνικη κωμική ταινία του 1995. Η ταινία σατιρίζει ταινίες που εμπνεύστηκαν από το μυθιστόρημα τρόμου Δράκουλας από τον Μπραμ Στόκερ, όπως το Ο Κόμης Δράκουλας (1931), το Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ (1992) και το Δράκουλας, ο Βρυκόλακας των Καρπαθίων.
Σκηνοθεσία: Μελ Μπρουκς

5. Zodiac (2007  Ταινία μυστηρίου/Αστυνομική ταινία  2 ώ. 42 λ.)
                                               
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 μια σειρά από φόνους συγκλονίζει το Σαν Φρανσίσκο. Μετά τον καθένα απ' αυτούς η αστυνομία λαμβάνει μια κρυπτογραφημένη επιστολή από τον serial killer, ο οποίος υπογράφει με το ψευδώνυμο Ζόντιακ. Ένας σκιτσογράφος, ένας δημοσιογράφος κι ένας αστυνομικός θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποκαλύψουν την ταυτότητά του.
Σκηνοθεσία: Ντείβιντ Φίνστερ

6. The Greatest Showman (2017  Δραματική ταινία/Ρομαντική ταινία  1 ώ. 46 λ.)
Η ταινία «The Greatest Showman» είναι ένα τολμηρό και πρωτότυπο μιούζικαλ που τιμάει τη γέννηση της show business και το αίσθημα του θαυμασμού που νιώθουμε όταν τα όνειρά μας πραγματοποιούνται. Εμπνευσμένη από τη φιλοδοξία και τη φαντασία του Φ.Τ Μπάρνουμ, η ταινία  διηγείται την ιστορία ενός οραματιστή, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν και τελικά δημιούργησε ένα μαγευτικό υπερθέαμα που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο.  
Σκηνοθεσία: Μάικλ Γκρέισι

7. The Shining (1980  Ταινία μυστηρίου/Ψυχολογικός τρόμος  2 ώ. 40 λ)
                                             
Ένας συγγραφέας μαζί με την οικογένειά του αναλαμβάνουν τη συντήρηση ενός χειμερινού θέρετρου στο οποίο αποκλείονται λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ. 
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

8. 10 Things I Hate About You (1999  Δραματική ταινία/Εφηβική ταινία  1 ώ. 39 λ.)
                                               
Ο κανόνας είναι απλός: Για να μπορεί η μικρή Μπιάνκα να πηγαίνει σε πάρτι και να γνωρίζει κόσμο, πρέπει να τη συνοδεύει η Κατ, η μεγαλύτερή της αδελφή. Ομως η Κατ είναι αγρίμι και θα χρειαστεί ολόκληρη πλεκτάνη μέχρι να οδηγηθεί στην αγκαλιά του Πάτρικ και τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους.
Σκηνοθεσία: Χυλ Γιάνγκερ

9. IT (2017  Δραματική ταινία/Ταινία μυστηρίου  2 ώ. 15 λ.)
                                        
Το Αυτό είναι μια αμερικάνικη ταινία τρόμου και βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ από το 1986. Όταν μικρά παιδιά αρχίζουν να εξαφανίζονται στην πόλη του Ντέρι, στο Μέιν, μια ομάδα παιδιών έρχεται αντιμέτωπη με τους μεγαλύτερους φόβους της, όταν θα τα βάλει με έναν κακό κλόουν, τον Πένιγουαϊζ, με ιστορικό φόνων και βίας που γυρίζει αιώνες στο παρελθόν. Επίσης προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε και την πρώτη ταινία του 1990! 
Σκηνοθεσία: Άντι Μουσιέτι

10. Brave (2012  Δραματική ταινία/Fantasy  1 ώ. 40 λ.)
Ένα παραμύθι με πρωταγωνίστρια τη κοκκινομάλλα πριγκίπισσα Merida των Χάιλαντς της Σκωτίας, μια επιδέξια τοξοβόλο αλλά ανυπάκουη στους κανόνες και τα έθιμα. Η νεαρή πριγκίπισσα όμως κάποια στιγμή αψηφά ένα πανάρχαιο έθιμο που θα επιφέρει χάος στο βασίλειο. Για να επαναφέρει την κατάσταση, πηγαίνει στη Σοφή Γυναίκα και της δίνει μια ευχή που μπορεί να περιέχει πολλά περισσότερα από αυτά που ζητούσε.
Σκηνοθεσία: Μπρέντα Τσάπμαν & Μαρκ Άντριους.

11. Saving Mr. Banks (2013  Δράμα/Ιστορική μυθοπλασία  2 ώ. 6 λ.) 
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ προσκαλεί τη Βρετανή συγγραφέα Π.Λ. Τράβερς στο Χόλιγουντ και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την πείσει να του παραχωρήσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα της «Μαίρη Πόπινς».

Σκηνοθεσία: Τζον Λι Χάνκοκ




 *Η Υρώ Ασπροπούλη είναι σχεδιάστρια μόδας - στυλίστρια https://www.instagram.com/argywhite/