Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκφράζουν τις θερμότερες συγχαρητήριες ευ­χές στο νέο Αρχι­επί­σκο­πο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη.


Ο Αρχιεπίσκοπος είναι καθηγητής στο Τμήμα Ποι­μα­ν­τικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

"Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος πραγματο­ποίησε τόσο τις προπτυχιακές όσο και τις διδακτορικές σπουδές του στη Θεολογική μας Σχο­λή, όπου μάλιστα από το 2011 διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις. Έχοντας επιδείξει εξαιρετικά πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό, επιστημονικό και εκκλη­σιαστικό έργο, αποτελεί πρότυπο εκκλησιαστικού και ακαδημαϊκού άνδρα. Το γεγονός ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του ΑΠΘ μάς γεμίζει με υπερηφάνεια, εκφράζουμε δε τη βεβαιότητα ότι θα επιτελέσει ένα λαμπρό έργο στη νέα, πολυεύθυνη θέση του", τονίζεται στην ανακοίνωση της Πρυτανείας.

 Ανακοίνωση εξέδωσε και η Κοσμητείας Θεολογικής Σχολής, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει:

"Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής συμβάλλει καταλυτικά, με την λίαν εποικοδομητική παρουσία της στο Νέο Κόσμο, στο πολυδιάστατο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παράλληλα με τη συνοχή των ελληνικών κοινοτήτων και την ευρύτερη Ορθόδοξη μαρτυρία στην αμερικανική ήπειρο. Ο νέος Αρχιεπίσκοπός της διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα για μια δημιουργική και καρποφόρο αρχιερατεία".


Τέλος, το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, στη δική του ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι στην περίοδο των σπουδών του σε Θεσσαλονίκη, Γερμανία και Λίβανο "ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνέγραψε πλειάδα σημαντικών επιστημονικών μελετών, συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και επιτροπές σε όλο τον κόσμο, δίδαξε τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος, καθοδήγησε υποψηφίους διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες για τη διεθνοποίηση των επιστημονικών προγραμμάτων του Τμήματος και της Θεολογικής Σχολής. Παράλληλα, διακόνησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από θέσεις υψηλής ευθύνης, όπως του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, του Μητροπολίτη Προύσης και του Ηγου­μένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, επιτυγχάνοντας μάλιστα το «άνοιγμα» της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".

Του εύχεται "να συνεχίσει να προσφέρει με τον ίδιο δημιουργικό τρόπο στο έργο της εν Αμερική Εκκλησίας, ποιμαίνοντας τις ορθόδοξες ελληνικές κοινότητες με τον ίδιο δυναμισμό, ζήλο και αγάπη που τον διακρίνουν και δίνοντας νέα πνοή στον ιστορικό αυτό χώρο του Ελληνισμού".