Μια τρύπα στο νερό η υπόθεση NovartisΣτο αρχείο μπαίνει η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, για τέσσερις από τους δέκα πολιτικούς, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση -ενώ για άλλους πέντε παραμένει ανοικτή αν και, ως τώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους, από τις καταθέσεις των μαρτύρων, που
είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για το ατεκμηρίωτο περιεχόμενό τους.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε την υπόθεση για τους πρώην υπουργούς, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέτζο, τον Γιώργο Κουτρουμάνη και τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμένο,

Ωστόσο, απέστειλε στη Βουλή αίτημα για να δοθεί άδεια, προκειμένου να εξετασθεί ως ύποπτος για αδίκημα δωροδοκίας ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος.

Το αίτημα προς τη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί αύριο μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρέλαβε τη σχετική δικογραφία από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη περί τις 5 σήμερα το απόγευμα, μετά από μαραθώνιο διεργασιών και παρασκηνιακών κινήσεων που κράτησαν για καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού στηρίζεται σε καταθέσεις των μαρτύρων σε τιμολόγια και σε έγγραφα δικογραφίας, όπως χειρόγραφες σημειώσεις υπαλλήλων και στελεχών της Novartis και άλλα.

Η υπόθεση μένει ανοικτή για τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα και τους πρώην υπουργούς Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Για αυτούς, η δικογραφία θα μείνει ανοικτή, καθώς οι έρευνες για το σύνολο της υπόθεσης δεν έχουν ολοκληρωθεί, αν  και δεν έχει βρεθεί ως σήμερα κάτι μεμπτό από τις εισαγγελικές έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ανώτατη εισαγγελική πηγή, για τους πέντε που η έρευνα συνεχίζεται, η δικογραφία θα κλείσει σύντομα μέσα στον Απρίλιο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, που επιβεβαιώνουν τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών, συγγενών τους, ούτε περιουσίες ύποπτης προέλευσης.

Η εξέλιξη της υπόθεσης με τον αριθμό των αρχειοθετήσεων, την αδύναμη τεκμηρίωση της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και την ανυπαρξία κάποιων επιβαρυντικών στοιχείων για τους πέντε για τους οποίους η δικογραφία μένει ανοικτή, όπως εκτιμούν εισαγγελικές και δικαστικές πηγές, αποδυναμώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης που είχε επενδύσει πολλά, ανάγοντας την εν λόγω υπόθεση στην πρώτη θέση της ατζέντας στη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση δεν ασκείται δίωξη προς το παρόν για κανένα πολιτικό πρόσωπο αφού η παροχή εξηγήσεων αποτελεί προστάδιο των διώξεων που θα ασκηθούν, μόνον, αν οι εξηγήσεις δεν πείσουν.

Επίσης αύριο αναμένονται οι κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις μη πολιτικά πρόσωπα  μέλη επιτροπών) ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος. Όλοι θα κληθούν σε εξηγήσεις πριν ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις. Πολλοί απ΄ αυτούς θα κληθούν και για δωροδοκία και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Συνολικά τα πρόσωπα που θα κληθούν ως μη πολιτικοί είναι περί τους 20.

Παράλληλα έγινε γνωστό, ότι έφθασε στον Άρειο Πάγο το ερώτημα - όπως λέγεται νομικά- από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς τα επόμενα χρόνια, καθώς λήγει η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη, που ανέλαβε τα ηνία της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας μετά την παραίτηση της Ελένης Ράίκου η οποία είχε καταγγείλει αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της.
Προς το παρόν είναι άγνωστο αν η Ελένη Τουλουπάκη θα μείνει στη θέση της, καθώς την σχετική απόφαση θα λάβει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που έχει κληθεί να συνεδριάσει στις 22 Απριλίου.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η ίδια η Ελένη Τουλουπάκη ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες.

ΝΔ: Σκευωρία

«Το δήθεν "μεγαλύτερο σκάνδαλο" από συστάσεως ελληνικού κράτους» αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου» σημειώνει η ΝΔ προσθέτοντας: «Σκοπιμότητες τις οποίες άλλωστε είχαν προαναγγείλει τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης».

«Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Δικαιοσύνη στέλνει στο αρχείο τις δήθεν κατηγορίες, εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τους κυβερνητικούς σκευωρούς. Ας γνωρίζουν ότι θα απολογηθούν, καθώς εξακολουθούν να εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Όλοι οι πολίτες, άλλωστε, έχουν πια καταλάβει το φιάσκο της Novartis και τη σκευωρία που πήγε να στήσει μια κυβέρνηση η οποία έχει τα σκάνδαλα στο… πετσί-της».

H αντίδραση Λοβέρδου


Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή το αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για να δοθεί άδεια, προκειμένου να εξετασθεί ως ύποπτος για αδίκημα δωροδοκίας.

Ο κ. Λοβέρδος επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για μία ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη, χαρακτηρίζοντας τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της κακοποιούς και προειδοποιεί ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου, προαναγγέλλοντας μηνύσεις και για κατάχρηση εξουσίας «κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει» καταλήγει η ανακοίνωση του πρώην υπουργού.Από το: http://www.skai.gr

Σχόλια