Απίστευτο χάος επικράτησε, απόψε, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την συζήτηση για το αν ο δήμος θα πρέπει να ασκήσει έφεση υπέρ δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους ή όχι.


Η υπόθεση είχε εισαχθεί, την περασμένη Πέμπτη, στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή. Απόφαση, όμως, δεν υπήρξε καθώς, με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, το θέμα εισήχθη στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο. Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή, 19 δημοτικοί σύμβουλοι, με πρωτοβουλία της μείζονος αντιπολίτευσης, πρότειναν να υπάρξει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, μέσα στο Σαββατοκύριακο, για το θέμα. Το προεδρείο του σώματος, όμως, έλαβε -υπηρεσιακώς- το αίτημα μόλις σήμερα το πρωί και το θέμα εισήχθη κανονικά, στο τακτικό δημοτικό συμβούλιο.

Στην εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, αναφερόταν πως η διοίκηση του δήμου, εκ του νόμου, είχε υποχρέωση άσκησης έφεσης. Κι εκεί άρχισε ένα ακόμη μεγαλύτερο αλαλούμ... Ο αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την καθαριότητα, κόντρα στην εισήγηση του δημάρχου του και της νομικής υπηρεσίας, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι η υπηρεσία χρειάζεται επιπλέον άτομα!

Στο "παιχνίδι" μπήκαν και όσοι θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίοι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, ήθελαν να ληφθεί απόφαση ώστε να μην καταθέσει έφεση ο δήμος και να μονιμοποιηθούν οι υπάλληλοι.

Τι αποφασίστηκε


Τελικά αποφασίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας", πως "η αρμόδια υπηρεσία εντέλλεται να τεκμηριώσει τη μη άσκηση ένδικων μέσων από πλευράς του δήμου" και, τέλος, ότι η διοίκηση δε θα ασκήσει έφεση. Ήταν πρόταση του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, που συγκέρασε τις απόψεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρου Καλαφάτη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και ψηφίστηκε από 20 συμβούλους.

Η δεύτερη πρόταση που είχε κατατεθεί ήταν από τον επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, ο οποίος πρότεινε να αποφασιστεί μόνον ότι ο δήμος δε θα ασκήσει ένδικα μέσα. Δε συγκέντρωσε, όμως, τις απαιτούμενες ψήφους.

Η συζήτηση διήρκεσε... έξι ώρες και διακόπηκε τέσσερις φορές, πότε για να γίνουν διαβουλεύσεις και πότε για να ηρεμήσουν οι συμμετέχοντες! Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το τι έγινε και οι μεμονωμένοι διάλογοι δε διαφωτίζουν το τι ακούστηκε ακριβώς. Ήταν, πάντως, φανερό, ότι τα κενά που υπήρχαν στην εισήγηση και οι διαφορετικές γνώμες ανθρώπων της διοίκησης περισσότερο μπέρδεψαν τα πράγματα, παρά διαφώτισαν την κατάσταση.

Τα... πήγαιν' έλα


Για να αντιληφθεί κάποιος τι έγινε, αρκεί να δει ότι στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έλεγε ότι "εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η νομιμοποίηση είναι παράνομη, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν πάνω από 2,5 χρόνια στο δήμο με συνεχείς παρατάσεις". Επικαλέστηκε και εισηγήσεις των υπηρεσιών ότι "δεν έχουμε να πληρώνουμε". Αργότερα, όμως, έκανε πρόταση για να ληφθεί απόφαση με... προϋποθέσεις υπέρ των εργαζόμενων, ενώ η αντιδήμαρχός του των Οικονομικών, διαβεβαίωνε ότι... υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι!

Επίσης, ο κ. Μπουτάρης παραδέχτηκε πως επενέβη όταν πληροφορήθηκε ότι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής θα ψήφιζαν να μην ασκήσει έφεση ο Δήμος! "Τα μέλη της οικονομιής επιτροπής με διαβεβαίωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ άρσης της έφεσης. Επειδή ξέρω ότι προσκρούει με τη νομοθεσία, προτίμησα να το φέρω στο συλλογικό όργανο. Ξέρω ότι πουλάτε εξυπηρετήσεις γιατί έρχονται εκλογές", τους είπε. Στο τέλος, όμως, πέρασε παρόμοια απόφαση! Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος δεν ψηφίζει κατά τον κανονισμό.

Απίστευτες ατάκες


Κάθε τόσο είχαμε διαξιφισμούς, όπως αυτή του Γιάννη Μπουτάρη με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, που είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και από τους σημαντικότερους αντιδημάρχους στην πρώτη διοίκηση Μπουτάρη, πριν ανεξαρτητοποιηθεί.

Ζέρβας: Να το αιτιολογήσει η υπηρεσία!

Μπουτάρης: Αφήστε τα κόλπα!

Ζέρβας: Εσείς να αφήσετε τις ατάκες!

Η παραπάνω ήταν μία, μόνον, από τις λεκτικές διαμάχες των δύο, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης, η κουβέντα τους έγινε ακόμη πιο έντονη, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να του λέει: Δεν ντρέπεσαι το μπόι σου";

Σε άλλο σημείο, διαμείφθηκε ο εξής διάλογος:

Μπουτάρης: Είσαι αναιδέστατος! Επωφελείσαι από την τηλεόραση για να πουλήσεις μούρη!

Ζέρβας: Όχι σε μένα αυτά!

Μπουτάρης: Γιατί; Δεν σε ξέρω;
 

Καλαφάτης: Δε θα μπω στο ξεκατίνιασμα της διοίκησης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, αρχικά εκτίμησε ότι "υπήρχε διάθεση κωλυσιεργίας από πλευράς διοίκησης επί του σημαντικού ζητήματος", όμως στο τέλος της συνεδρίασης ήταν αυτός που πρώτος κατέθεσε την πρόταση πρώτα να στοιχειοθετήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες την απόφαση "όσο χρόνο κι αν αυτό χρειαστεί". Μάλιστα, υπογράμμισε ότι "πρέπει να θωρακιστεί και το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, ώστε, στο μέλλον να μην κληθούν σύμβουλοι να πληρώσουν από την τσέπη τους μια απόφαση που ενδεχομένως καταπέσει". Πρόσθεσε, μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, μεταξύ των δημοτικών συμβούλων "μόνον εγώ και ο κ. Δελής δεν κινδυνεύουμε από αυτό λόγω βουλευτικής ασυλίας. Όμως προσωπικά με ενδιαφέρει πρώτα το συμφέρον των εργαζομένων, αλλά και στη συνέχεια το συμφέρον των δημοτικών υπαλλήλων και των πολιτών".

Όσον αφορά τους διαλόγους που ακούστηκαν, τόνισε: "Δε θέλω να μπω στο ξεκατίνιασμα της διοίκησης"... Και πρόσθεσε: "Η διοίκηση θέλει να πετάξει την καυτή πατάτα από πάνω της"!


Χαρακτηριστικό του χάους είναι η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, εκ των ιδρυτών της "Πρωτοβουλίας", Παν. Αβραμόπουλου, ο οποίος στην τοποθέτησή του ζήτησε από τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους και το δήμαρχο "να παραιτηθούν" επειδή διατύπωναν ο ένας διαφορετική άποψη από τον άλλον, προσθέτοντας "ο δήμος πρέπει να διοικηθεί ως τις 31 Αυγούστου". Στο τέλος της συνεδρίασης, όμως, ήταν αυτός που συγκέρασε την πρόταση του δημάρχου με αυτήν του κ. Καλαφάτη και με δικά του στοιχεία πρότεινε τη λύση που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία...

Αντιδήμαρχοι κατά δημάρχου!



Ενδεικτικά του αλαλούμ της διοίκησης είναι και τα εξής:

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης, τάχθηκαν υπέρ της άρσης της έφεσης, τονίζοντας πως αν οι 172 εργαζόμενοι στην Καθαριότητα και οι 20 εργαζόμενοι στον Ηλεκτροφωτισμό φύγουν, θα καταρρεύσει η διεύθυνση.

«Στη ροή του χρόνου, οι 192 σε σχέση με αυτούς που θα φύγουνε, είμαστε στον ίδιο λογαριασμό. Δεν υπάρχει αποκλεισμός λοιπόν στο σύνολο των ανθρώπων που χρειάζονται στον τομέα της καθαριότητας», τόνισε ο Θανάσης Παππάς

«Αν φύγουν οι 172 και τα 164 δίμηνα, θα πέσει η δύναμη στα 1000 άτομα. Έχει καταρρεύσει το σύστημα. Θα παραδώσουμε μια καθόλου λειτουργική κατάσταση. Όπως φαίνεται και από τις δύο εισηγήσεις που κατέθεσα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι 172-192 εργαζόμενοι χρειάζονται στην υπηρεσία για να λειτουργήσει να παρέχει τις ελάχιστες δυνατές παροχές», ανέφερε από την πλευρά του ο Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Μάλιστα πρόσθεσε: "Σωστή εκτίμηση έχω. Μπορεί να ΄χω διαφορετική από το δήμαρχο. Κι άλλοι δήμοι πήραν παρόμοιες αποφάσεις. Πήραν απόφαση να μην ασκήσουν ένδικα μέσα κι οι εργαζόμενοι συνέχισαν χωρίς πρόβλημα. Απορώ πώς οι άλλοι δήμοι που το ΄χουν πράξει μπορούν και πήραν απόφαση και πληρώνουν τους εργαζομένους και εμείς θα ΄χουμε πρόβλημα"!

Εκεί κάπου παρενέβη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και του είπε: "Έχεις άδικο. Αυτά που λες πρέπει να μπουν σε χαρτί. Έχουν έρθει αποσπασματικά. Θέλω ολόκληρη έκθεση. Αυτά είναι μισά από δω και μισά από ΄κει"! 

«Δεν επιβαρύνουν την μισθοδοσία, είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Παράλληλα, υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις άλλων δήμων, που έκριναν ότι πρέπει να συνεχίσουν», σημείωσε  ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης.

Τι είπε η ελάσσων αντιπολίτευση


«Κάποιοι ήμασταν σταθεροί από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν πρέπει να κάνουμε έφεση. Μπορείτε να ξεχωρίσετε, ποιο ήταν σταθεροί. Προσωπικά αλλά και ως παράταξη λέμε ότι χρειάζονται οι σημερινοί εργαζόμενοι. Είναι προς το συμφέρον της πόλης, του δήμου και των εργαζομένων», ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.

«Είναι να λάθος να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως κομματική διελκυστίνδα. Είναι και πολιτικό, έχει και πολιτικές ρίζες ενδεχομένως, αλλά η εργασία δεν πρέπει να θεωρείται σε καιρούς κρίσης προνόμια και χατίρι. Είναι δικαίωμα που ρέπει πρώτα να υπερασπιστεί ο δήμαρχος», δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

«Οι 192 άνθρωποι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ποιος τους το στερεί αυτό το δικαίωμα; Δεν είναι τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι τώρα; Δεν έχουν ευθύνες; Γιατί συμπεριφερόμαστε έτσι στους εργαζόμενους και στο δημόσιο και το ιδιωτικό τομέα; Γιατί τους θέλουν αιχμαλώτους. Να μην διεκδικούν ώστε να τους εκμεταλλεύονται. Δεν θα τους περάσει. Είναι απαραίτητοι οι εργαζόμενοι γιατί πρέπει  η πόλη να είναι καθαρή και επειδή αυτοί έχουν δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά», σημείωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Δελής.

«Είναι να λάθος να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως κομματική διελκυστίνδα. Είναι και πολιτικό, έχει και πολιτικές ρίζες ενδεχομένως, αλλά η εργασία δεν πρέπει να θεωρείται σε καιρούς κρίσης προνόμια και χατίρι. Είναι δικαίωμα που ρέπει πρώτα να υπερασπιστεί ο δήμαρχος», δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

«Είμαστε έτοιμοι, σαν παράταξη να αναλάβουμε οποιαδήποτε ποινική δίωξη που θα υπάρξει εις βάρος των εργαζομένων», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», Μάκης Στεργίου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άρσης της έφεσης.

Για "πολιτικά παιχνίδια" έκανε λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης. "Χρειάζεται εισήγηση. Δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις στον αέρα, για να απολλαχθούμε για κάνα τρίμηνο", πρόθσεσε.

"Έχω την ψυχραιμία να δω το ζήτημα καθαρά. Άλλωστε δεν είμαι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές που έρχονται. Έχει σημασία η κουβέντα που κάνουμε για τη διαδικασία. Επειδή έχει σημασία για τους συμβασιούχους κι όλοι θέλουμε το καλύτερο γι αυτούς, να ΄ναι μια απόφαση βάσιμη, στέρεη. Να μη φύγουν σήμερα ευτυχισμένοι και σε ένα δυο μήνες να δουν ότι είναι στον αέρα. Με δεδομένο ότι υπήρξε αναβολή της δίκης, δεν πρέπει να ρισκάρουμε μια οποιαδήποτε απόφαση", υπογράμμισε ο Δημήτρης Κούβελας των "Εντάξει".

Το ιστορικό της υπόθεσης


Οι 192 εργαζόμενοι απασχολούνται στην καθαριότητα με συμβάσεις 8 μηνών - ορισμένοι από το 2015 και παρέμεναν με διάφορες αποφάσεις. Το καλοκαίρι του 2017 δημιουργήθηκε πρόβλημα στην πληρωμή τους, προκήρυξαν απεργία και ήταν τότε που ο Γιάννης Μπουτάρης είχε δηλώσει ότι θα υπογράψει σύμβαση με ιδιώτη για τον τομέα της καθαριότητας, κάτι, ό μως, που δεν έκανε.

Τον Ιούλιο του 2017 οι παρατάσεις συμβάσεων κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές.  Τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη με νομοθετική ρύθμιση για να αρθεί το αδιέξοδο και ζήτησε από τους δήμους να ορίσουν τα κενά για να πληρωθούν αυτά με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσδιόρισε τις ανάγκες σε 535 θέσεις. Έγινε διαγωνισμός κι ακολούθησαν προσλήψεις από τους υπάρχοντες πίνακες επιτυχόντων. Οι οκταμηνίτες προσέφυγαν στα δικαστήρια με σκοπό τη μονιμοποίησή τους, με αποτέλεσμα να δικαιωθούν 192 (οι συγκεκριμένοι για τους οποίους έγινε η αποψινή συζήτηση) ενώ άλλοι 320 έχασαν το δικαστήριο.

Ο Δήμος άσκησε έφεση το καλοκαίρι του 2018 κι η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα, αλλά αναβλήθηκε. Έτσι, ζήτησαν να παραιτηθεί ο δήμος από την άσκηση ένδικων μέσων και να εκδοθεί απόφαση υπέρ τους, σε δεύτερο βαθμό.