Ακούγεται ως σύντομο ανέκδοτο: Ελληνικό σεληνιακό όχημα... Κι όμως, η σχεδίαση ενός τέτοιου οχήματος έχει αρχίσει, μετά τη συμφωνία με τη αμερικανική NASA και την παρουσίαση -πλέον και στην Ελλάδα- την περασμένη Παρασκευή των προτάσεων που τέθηκαν από
την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες επιστήμονες πρωτοπορούν και παρουσιάζουν συχνά καινοτόμες προτάσεις σε όλους τους τομείς. Να θυμηθούμε ότι ένα ελληνικό μονοθέσιο, πρόταση και κατασκευή φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη, παίρνει άριστα στους διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης είναι η ρομποτική και η νανοτεχνολογία της Θεσσαλονίκης που βραβεύεται διεθνώς και αναγνωρίζεται από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού.

Ο σχεδιασμός ήταν κάτι που ποτέ δε μας έλειπε. Η εφαρμογή του, όμως, είναι κάτι άγνωστο για τη χώρα, γι αυτό και αυτά που λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλος Πρωτόπαπας, ακούγονται ξένα στα αυτιά μας:

"Ξεκινά (σ.σ. η σωστή λέξη "αρχίζει" είναι δύσκολη ακόμη και για... σπουδαγμένους χειριστές του λόγου, άρα του το συγχωρούμε) άμεσα η σχεδίαση του σεληνιακού οχήματος" εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο κ. Πρωτοπαππάς, που περιέγραψε πως μέσα από τη δημόσια πρόσκληση, που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2018, έχουν υποβληθεί πολύ σοβαρές προτάσεις "οι οποίες ήταν και ο πρόδρομος της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας με τη NASA" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι «παρουσιάστηκαν αυτές οι προτάσεις, όπως και η παρουσίαση της όλης συνεργασίας και του όλου προγράμματος "Hellas to the Moon". Είναι πάρα πολύ σοβαρές προτάσεις» τόνισε και μάλιστα αποκάλυψε πως ήδη η διεθνής συνεργασία έχει προχωρήσει στα επόμενα στάδιο μετά τη Κοινή Δήλωση Συνεργασίας με τη NASA στο Colorado Springs των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταυτόχρονα ο ΕΛΔΟ συμμετέχει επίσης μαζί με άλλους 23 διαστημικούς οργανισμούς στη Διεθνή Επιτροπή, που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της ΝΑSA για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη μέσω του προγράμματος GATEWAY.

Η κατασκευή ενός τέτοιου οχήματος θα είναι μεγάλο επίτευγμα για τους Έλληνες επιστήμονες, μπορεί να μας κάνει εθνικά περήφανους, όπως κι οι άλλες επιτυχίες τους, όμως δε θα αλλάξει τίποτα για τον πολίτη μιας χώρας που, όταν αγοράζει πατίνι για το παιδί του, δεν έχει να επιλέξει μεταξύ ελληνικών κατασκευών, αλλά μόνον εισαγόμενων. Για να καταλήξει σε ένα... κινέζικο.

Στη φωτογραφία σεληνιακό όχημα - πρόταση γνωστής εταιρίας κατασκευής αυτοκινήτων.