«Κάθε μέρα παραμονής ενός παιδιού στο Ίδρυμα είναι επιζήμια για την ψυχική υγεία του.Δεν αξίζει σε κανένα παιδί να ζει σε ίδρυμα». Μ αυτά τα λόγια η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη τις μεγάλες καινοτομίες που φέρνει ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία (ν.4538/2018) .

Όλα τα εγκαταλειμμένα παιδιά στα ιδρύματα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόνισε η κα Φωτίου, ενώ βάση του νέου νόμου θα αποκτήσουν και ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης που θα περιγράφει αν μπορεί να δοθεί για υιοθεσία ή για αναδοχή και το κράτος θα μπορεί να γνωρίζει σύντομα πόσα παιδιά βρίσκονται στα ιδρύματα.

Δημιουργείται το ειδικό μητρώο ανηλίκων όπου κάθε παιδί που απομακρύνεται από την οικογένεια του με εισαγγελική εντολή  για κακοποίηση ή παραμέληση του ακόμη και αυτά που εγκαταλείπονται από τους γονείς τους θα πρέπει εντός 48 ωρών να γίνει η καταγραφή όλων των στοιχείων τους  τους στο σύστημα.

Η κα Φωτίου παρουσίασε  σε ημερίδα στην Θεσσαλονίκη στο Δημαρχείο  σ΄ ένα μόνο σχεδιάγραμμα  όλη διαδικασία που θα ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι  Ανάδοχοι ή Θετοί γονείς. Συγκεκριμένα, ο νόμος θεσπίζει την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών και των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονιών σε ηλεκτρονικά μητρώα με ταυτόχρονη επίβλεψη από το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας που έχει συσταθεί στο χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σημαντική όσο και κομβική καινοτομία του νέου νόμου, όπως ανέφερε και η αναπληρώτρια υπουργός, είναι η ίδρυση ηλεκτρονικού μητρώου πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες οι οποίες καθυστερούσαν υπερβολικά στο παρελθόν, λόγω της έλλειψης των κοινωνικών λειτουργών στις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας, στα ιδρύματα και στα δικαστήρια.

 Ένα από τα θετικά που εισάγει ο νέος νόμος είναι οι ενιαίες διαδικασίες για ανάδοχο ή θετό γονιό,  που θα κάνουν δηλαδή τις ίδιες ενέργειες,Στις περιπτώσεις της ιδιωτικής υιοθεσίας - αναδοχής, από γονέα σε γονέα, η πράξη δεν θα συντελείται αν ο υποψήφιος γονιός δεν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με όλους τους άλλους και δεν έχει δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού.

"Ελπίζω", είπε η αν. υπουργός «να συναινέσει και η Εκκλησία για να μάθουμε πόσα παιδιά βρίσκονται στα εκκλησιαστικά ιδρύματα γιατί αυτό είναι ένα θέμα που δεν έχει λυθεί ακόμα.»

Κλείνοντας, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε πως ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ως ΝΠΔΔ και  οι πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί του θα διενεργούν τις απαιτούμενες κοινωνικές έρευνες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η επικοινωνία του κοινωνικού λειτουργού, που έχει αναλάβει να συντάξει την έκθεση για τον ενδιαφερόμενο γονέα με τον συνάδελφό του κοινωνικό λειτουργό που εποπτεύει το παιδί, θα είναι κομβικής σημασίας και από αυτή θα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό αν θα ολοκληρωθεί ή όχι η διαδικασία.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα  αναμένεται να ανοίξουν τα Ηλεκτρονικά Μητρώα καταγραφής υποψηφίων αναδόχων και Θετών γονέων. Μένει να δούμε αν τελικά με τον νέο νόμο θα ανοίξουν  και τα Ιδρύματα για να δοθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί σε οικογένειες γιατί δεν αξίζει σε κανένα παιδί να ζει σε Ίδρυμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ