Η χρονιά – ορόσημο για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανάπλασης της ΔΕΘ είναι το 2026 – τη χρονιά που συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια της. Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε

εκδήλωση διαβούλευσης για το νέο Ειδικό Χωριό Σχέδιο του εκθεσιακού κέντρου, το απόγευμα, στο συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».



Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι επιθυμία όλων είναι να γίνει η πόλη «πιο όμορφη, λειτουργική και ελκυστική» και να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που «αναδεικνύουν» τη Θεσσαλονίκη και εκτός συνόρων, όπως, «οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, η επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του μετρό, η ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ, έργα σε λιμάνι και αεροδρόμιο, ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου και η δρομολόγηση μεγάλων έργων απορριμμάτων».



Διαβούλευση... λίγων ημερών



Υπήρχαν, πάντως, ενστάσεις για το κατά πόσον η εκδήλωση αυτή δεν ήταν φιέστα, αλλά διαβούλευση ουσίας. Την σημαντικότερη εξέφρασε η περιφερειακή σύμβουλος της Π.Κ. Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Επισήμανε ότι μόλις το μεσημέρι εγκρίθηκε γνωμοδότηση για το ΕΧΣ από την Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, αλλά ο κ. Φάμελλος έσπευσε στη Θεσσαλονίκη να πάρει μέρος σε... υποτιθέμενη διαβούλευση.



Μάλιστα έκανε και... σκόντο: «Να ανακοινώσουμε, ότι ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, να είναι η Δευτέρα του Θωμά, ώστε να γνωμοδοτήσουν όλοι οι φορείς» είπε ο κ. Φάμελλος!



Τρία νέα περίπτερα γύρω από το Παλέ



Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ προβλέπει ανάπτυξη των εκθεσιακών χώρων με συντελεστή δόμησης 0,60 σε τρία μεγάλα μπλοκ εμβαδού 41 στρεμμάτων. Τα μπλοκ αυτά θα χτιστούν γύρω από το Παλαί ντε Σπορ -κάτι που, σίγουρα, δε θα δουν με καλό μάτι οι φίλαθλοι του Άρη.



Οι χώροι εξυπηρέτησης των περιπτέρων θα περιοριστούν στο 10% (μέσω της σύμπτυξης τους μειώνεται η εδαφοκάλυψη), ώστε ο ελεύθερος χώρος να φτάσει στο 50%.



Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα εκτείνεται σε 50.000 τ.μ. και θα αναπτύσσεται σε τρία μεγάλα περίπτερα, που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε έκθεσης. Σήμερα, υπάρχουν δεκαεπτά περίπτερα και τριάντα επτά άλλα κτίσματα.



Γραφεία - μαμούθ από Αγγελάκη ως... Θεολογική



Στο κομμάτι της Αγγελάκη από το ύψος της Αλεξάνδρου Σβώλου ως την Εγνατία και απέναντι από τον σταθμό του μετρό προβλέπεται να δημιουργηθεί κτιριακό συγκρότημα γραφείων, περίπου 10.000 τ.μ.



Τα υπόλοιπα δέκα στρέμματα θα παραμείνουν ελεύθερος χώρος, ως συνέχεια του παρακείμενου πάρκου.



Το μητροπολιτικό πάρκο θα δημιουργηθεί από το ύψος της Σβώλου ως την πλατεία ΧΑΝΘ (εκεί που τώρα δίνονται οι συναυλίες της ΔΕΘ). Στα όριά του περιλαμβάνεται και το Μακεδονικό (;) Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.



Στο σημείο που τώρα υπάρχει το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», προβλέπεται... μπετό: Θα χτιστεί νέο συνεδριακό, ξενοδοχείο και ένα υπόγειο παρκινγκ.



Παραμονή στο κέντρο θέλει η διοίκηση της ΔΕΘ



«Η μόνη βιώσιμη λύση, με επιχειρησιακούς όρους, είναι να παραμείνει στο κέντρο της πόλης, αυτό το βγάλαμε με τη μελέτη του 2012» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Αναστάσιος Τζήκας.



«Είμαστε στο τέρμα της διαβούλευσης και το τάιμινγκ είναι τώρα. Δεν μπορείς να γίνεις οικονομικό κέντρο έχοντας να διαχειριστείς μια παραγκούπολη, με περίπτερα ατάκτως ειρημένα, δύσκολα ενεργειακά, με κόστος για την συντήρηση τους» είπε ο κ. Τζήκας.



Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης ανέφερε ότι πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης έδειξε ότι «η ΔΕΘ συνεισφέρει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ», άμεσα και έμμεσα, στην πόλη, δηλαδή, «το 2,8 % του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης» και η θέση της είναι σημαντική για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.



«Αν εμείς δεν εκσυγχρονίσουμε εμείς το εκθεσιακό κέντρο, δυστυχώς, ο ανταγωνισμός έρχεται και είναι στυγνός, θα πρέπει να κινηθούμε τώρα για να πάρουμε αποφάσεις. Με αυτό το σχέδιο; Βελτιωμένο; Με παρατηρήσεις; Ναι, αλλά τώρα. Αλλιώς θα δούμε ένα ακόμη τρένο για την πόλη μας να φεύγει» είπε ο κ. Ποζρικίδης.


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε ότι, πλέον, οι διεθνείς εκθέσεις είναι μικρές και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει ανάγκη επιπλέον χώρου για κάποιες κλαδικές εκθέσεις, αυτές μπορούν να φιλοξενηθούν και σε άλλους χώρους.



Τόνισε ότι το «μητροπολιτικό πάρκο» που θα προκύψει (από το ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ ως το ύψος της Σβώλου) μπορεί να αποτελέσει ένα νέο «πνεύμονα» για την πόλη.



Ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΚΜ Κώστας Γιουτίκας τάχθηκε υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ και υπογράμμισε ότι η μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης, ήδη ενέκρινε μια γνωμοδότηση για το ΕΧΣ.



Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς ανέφερε ότι το ΕΧΣ θα τεθεί σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα.



Σφοδρές διαφωνίες



«Πρόταση, προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των επενδυτών» χαρακτήρισε το ΕΧΣ, η περιφερειακή σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, εκφράζοντας την αντίθεση της και την ανάγκη να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός.



Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Ν. Καλογήρου, επισημαίνοντας πάντως ότι «είναι κρίμα η πόλη να μην μπορεί να ομοφωνήσει σε ένα σχέδιο».



Ο Γιάννης Γρηγοριάδης από την «Πρωτοβουλία Ελεύθερων Χώρων» τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου και της χρήσης του υπάρχοντος χώρου, ως χώρου πρασίνου.



Δεν μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα «ανακατανομή και εξορθολογισμός των κτιρίων» και «μητροπολιτικό πάρκο» υποστήριξε εκπρόσωπος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών και πρόσθεσε: «Αν προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός ας ξεχάσουμε το μητροπολιτικό πάρκο, ζήτω το παρκάκι της ΔΕΘ».



Η δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος όλες οι κλαδικές εκθέσεις να γίνονται στο κέντρο, αλλά κάποιες από αυτές, π.χ. οι αγροτικές, μπορούν να γίνονται αλλού. «Πιστεύω, ότι ένα κομμάτι της Έκθεσης πρέπει να υπάρχει στο κέντρο» είπε η κ. Καλφακάκου και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε, όμως, να υπάρχει ένας συνδυασμός».



Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των επιμελητηρίων τοποθετήθηκαν, καταθέτοντας και προτάσεις για επιμέρους ζητήματα, βελτιώσεις, κ.α. «Ανεξαιρέτως όλοι – ανεξαρτήτως εάν τάσσονται υπέρ της ανάπλασης, ή της μετεγκατάστασης – συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν άκουσα κανέναν να λέει η ΔΕΘ να μείνει όπως είναι» ανέφερε ο Γιώργος Καλανδρέας από το ΕΒΕΘ και πρόσθεσε: «Καλό είναι που γίνεται η διαβούλευση, καλό είναι να τελειώσει και να προχωρήσει το έργο, όλοι οι παραγωγικοί φορείς έχουν ταχθεί υπέρ της ανάπλασης, αυτό λέω κι εγώ».