Επιμονή στην τήρηση της νομιμότητας και στο συμφέρον της πόλης ήταν, για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η στάση που κράτησε στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς δε συμφώνησε να μην ασκήσει ο δήμος ένδικα μέσα κατά
δικαστικής απόφασης που δικαίωσε, πρωτόδικα, 192 συμβασιούχους στην υπηρεσία καθαριότητας.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι η συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα «έβριθε από ανακρίβειες, σοφιστείες και λογικά τεχνάσματα, απειλές και αστήρικτη κινδυνολογία, αλλά κυρίως από λαϊκισμό και πελατειακή λογική, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και της ψηφοθηρίας που συνήθως τη χαρακτηρίζει».

Ο κ. Μπουτάρης προσθέτει ότι «το νομικό πλαίσιο και η νομολογία καθιστούν παράνομη την μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες εν προκειμένω δεν τηρήθηκαν, πόσο μάλλον που η απόφαση του ΔΣ καθιστά χωρίς λόγο την πρωτόδικη απόφαση τελεσίδικη, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται στο ακέραιο οι λόγοι που επέβαλαν την άσκηση της έφεσης τον Ιούνιο του 2018. Αν, παρ’ όλα αυτά, η επιμονή στην τήρηση της νομιμότητας και στην διασφάλιση των εργαζομένων, του Δήμου και της πόλης θεωρείται ‘’ήττα’’, τότε είμαι ικανοποιημένος που … ηττήθηκα», λέει χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος διαφωνεί με τα όσα είπε ο ίδιος ο εντεταλμένος του σύμβουλος για την καθαριότητα Λάζαρος Ζαχαριάδης (είναι υποψήφιος με την παράταξη του Π. Λεκάκη), ότι «θα καταρρεύσει η υπηρεσία καθαριότητας χωρίς τους 192», καθώς, όπως λέει οι εργαζόμενοι αυτοί, «με ασφαλιστικά μέτρα είχαν εξασφαλίσει τις θέσεις τους και την καταβολή της αμοιβής τους ως την έκδοση της απόφασης επί της έφεσης, η συζήτηση της οποίας αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου και επομένως, θα παρέμεναν στις θέσεις τους και θα αμείβονταν κανονικά, ακόμη και εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν απέσυρε τα ένδικα μέσα σε δεύτερο βαθμό (έφεση)».

Ο κ. Μπουτάρης επιμένει ότι «η απόφαση για απόσυρση της έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης που αφορά τους 192 ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Εδώ θα είμαστε να δούμε τα επόμενα ‘κύματα’ συμβασιούχων που με αγωγές θα πετυχαίνουν την μονιμοποίησή τους στον Δήμο, κατά παρέκκλιση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Ας δούμε τότε τι στάση θα τηρήσουν όλοι αυτοί που σήμερα σπεύδουν δήθεν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τον Δήμο».

Να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί ο Δήμος από την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τους 192 συμβασιούχους με 27 ψήφους υπέρ (το σύνολο του σώματος αριθμεί 49 συμβούλους).