Αμερικανικό «ιπτάμενο φρούριο» πέταξε πάνω από το ΑιγαίοΕνα αμερικανικό Β-52 υποηχιτικό στρατηγικό βομβαρδιστικό (με μέγιστη ταχύτητα 1.046 χλμ την ώρα) πέταξε στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, φθάνοντας μέχρι Κύπρο και σε πολλές φάσεις της πτήσης του, είχε συνεργασία με ελληνικά F-16.Η πτήση αυτή του αμερικανικού «ιπτάμενου φρουρίου», όπως το ονομάζουν οι Αμερικανοί, γίνεται την ώρα που όλα είναι έτοιμα για την τετραμερή στο Ισραήλ ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ με κύριο θέμα τους αγωγούς. Αποτελεί, επίσης, και μια προειδοποίηση προς την Αγκυρα για τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και αμερικανική επίδειξη ισχύος στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πέραν όμως του αμερικανικού βομβαρδιστικού, κατέπλευσε τις προάλλες στη Σούδα και ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

Ολες αυτές οι κινήσεις φαίνεται πως εκνεύρισαν την Αγκυρα η οποία εξέδωσε ΝΑVTEX με την οποία δεσμεύει για τις 22 Μαρτίου τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου- Ικαρίας και Σάμου.

Η Τουρκία εκτός της μεγάλής περιοχής που έχει δεσμεύσει για ασκηση ανήμερα της 25ης Μαρτίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, δεσμεύει δυο ακομη περιοχές για την 20η Μαρτίου την ημέρα δηλαδή που οι κ. Νετανιαχου, Τσίπρας και Αναστασιάδης, θα συζητούν στο Ισραήλ τα επόμενα βήματα στην κατασκευή του αγωγού East Med και παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο θα εξετάσουν και τις απειλές ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την συνεργασία με τις ΗΠΑ για την  αντιμετώπιση τους.

Η πρώτη περιοχή που δεσμεύθηκε με NAVTEX 0359/19 στις 13 Μαρτίου αφορα περιοχή εντος της κυπριακής ΑΟΖ νότια της Λεμεσού (η οποία έχει δεσμευθεί και για την 25η Μαρτίου) ενώ το μεσημέρι της Κυριακής οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νεα NAVTEX  0368/19 με την οποία δεσμεύεται για ασκήσεις μεγάλη περιοχη δυτικά της Παφου.
Σχόλια