Aίσθηση προκαλεί η δήλωση Κατρούγκαλου σήμερα από την Αττάλεια στις κοινές του δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, .


Με φόντο τις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες ο ΥΠΕΞ μίλησε για αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται την ΑΟΖ προς όφελος και  των δύο κοινοτήτων του νησιού. Τη δήλωσή του μάλιστα χαιρέτησε με ικανοποίηση ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμα ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό»

Οι δύο υπουργοί είχαν αντιπαράθεση με φόντο τη μειονότητα της Θράκης με τον κ. Τσαβούσογλου να κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα και τον κ. Κατρούγκαλο για μουσουλμανική μειονότητα.

Ο κ. Τσαβούσολγου έθεσε και πάλι το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τον Γ. Κατρούγκαλο να απαντά ότι Ελλάδα είναι κράτος δικαίου.

Ο Έλληνας υπουργός επανέφερε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.