Επιμένουν από τη ΔΕΘ: Βλέπουν, ως μόνη βιώσιμη λύση τη διατήρηση του εκθεσιακού κέντρου στο... κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Αυτό δήλωσε, σήμερα, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας. Όπως είπε, από τα - συνολικά - 165 στρέμματα τα μισά θα γίνουν αστικό πάρκο, ενώ στη γωνία της οδού Αγγελάκη με Εγνατία προβλέπεται η δημιουργία ενός "κέντρου αναψυχής", όπως το ονόμασε (στην πραγματικότητα θα είναι κτίριο που θα στεγάσει τράπεζες, εστιατόρια και καταστήματα) και το κτίσιμο ενός φαραωνικού Συνεδριακού Κέντρου με ξενοδοχείο στη θέση του Συνεδριακού Κέντρου Ι. Βελλίδης.

Πρόσθεσε ότι "στη διετία 2020-2021 θα καταλήξουμε σε ένα σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που θα είναι μία συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και από το 2022 ως το 2026 που είναι μία πενταετία, πιστεύουμε ότι είναι αρκετός χρόνος" για την ολοκλήρωση των κατασκευών που θα στεγάζουν τους εκθέτες, καθώς σε αυτό το διάστημα "θα πρέπει παράλληλα να λειτουργεί έκθεση και να χτίζονται τα νέα κτίρια. Νομίζουμε ότι πέντε χρόνια είναι αρκετά ώστε, το 2026 το πολύ, όλα να είναι έτοιμα και να γιορτάσει τα 100 χρόνια της η ΔΕΘ".

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα στη γωνία της οδού Αγγελάκη με την Εγνατία προβλέπεται η δημιουργία ενός "κέντρου αναψυχής. Ενός κτηρίου που θα στεγάσει τράπεζες- εστιατόρια- καταστήματα που θα υποστηρίξουν και το πανεπιστήμιο".  Δεν υπήρξε, βέβαια, ερώτηση, για το πώς θα προστατευθεί το κτίριο όταν οι γνωστοί μπαχαλάκηδες θα βγαίνουν με μολότοφ από τη Θεολογική...

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο κέντρο αναψυχής, το όριο – ύψος – είναι στα 16 μέτρα. « Οι πολυκατοικίες που υπάρχουν στην περιοχή είναι 20 μέτρα. Άρα το επιχειρηματικό κέντρο θα είναι πιο χαμηλό από αυτές» σημείωσε.

Το νέο Συνεδριακό

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα στην περιοχή του Βελλιδείου συνεδριακού κέντρου θα γίνει ένα νέο συνεδριακό κέντρο. Δίπλα και σε επαφή με το νέο συνεδριακό θα κατασκευαστεί ένα ξενοδοχείο δυναμικότητας  120 με 150 κλίνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών των συνεδριακών δραστηριοτήτων.

Το ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, δεν μπορεί σύμφωνα με την πρόταση να έχει ύψος πάνω από 34 μέτρα. Ξεκαθάρισε πως στην έκθεση απαγορεύεται ρητά η χρήση εμπορικών κέντρων.


Τι θα γίνει με το πάρκινγκ

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα θα διατηρηθεί το υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης ενώ τόνισε την ανάγκη και για δημιουργία 2.600 θέσεων στάθμευσης. Δεν διευκρινίστηκε, πάντως, πώς θα λειτουργεί το υπάρχον πάρκινγκ όταν θα γίνονται οι εργασίες κατασκευής του νέου Συνεδριακού.

Τέλος, ανέφερε πως ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ζητήσει να υπάρξει συνάντηση προκειμένου να δηλώσει το ενδιαφέρον της για το project και να μπει στο χρηματοδοτικό σχήμα.