Πλήθος δημιουργιών φιλοξενεί και φέτος το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ οι οποίες, μέσα από την ενότητα «Ολα είναι πολιτική», ρίχνουν φως σε δίκτυα που συχνά είναι πολύ καλά κρυμμένα και που αποκαλύπτουν πως από τα πιο προφανή έως τα πιο απροσδόκητα σημεία όλα έχουν μια πολιτική πλευρά.
Ταυτόχρονα, τα ντοκιμαντέρ από την ενότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα λειτουργούν ως διακήρυξη δικαιωμάτων, ως όπλο απέναντι στη σκληρότητα και την καταπίεση, ως εργαλείο για την αναγνώριση της διαφορετικότητας που δίνει στο ανθρώπινο γένος την ανθρωπιά του.

Στις 20.00 σήμερα Τρίτη στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Ντιράτζ Ακολκάρ «Πόλεμοι χωρίς τέλος»: Εβδομήντα χρόνια μετά τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πέντε από τα αθώα θύματά του σπάνε τη σιωπή τους και περιγράφουν τη δική τους φρίκη, η οποία διήρκεσε μια ολόκληρη ζωή. Γόνοι Γερμανών στρατιωτών και γυναικών από την κατακτημένη Νορβηγία, τα παιδιά αυτά βίωσαν μια άγρια μορφή εκδικητικού ρατσισμού, κατηγορούμενα ως «φορείς ναζιστικών γονιδίων», τόσο στους κόλπους της κοινότητάς τους όσο και από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας. Με οδηγό τη σπαρακτική φωνή της Λιβ Ούλμαν, ένα συγκινητικό οδοιπορικό στα ειδεχθή εγκλήματα που τελούνται σε καιρό ειρήνης.

Το ντοκιμαντέρ του Φρεντ Πίμποντι «Το εταιρικό πραξικόπημα» (Ολύμπιον, 20.30) εστιάζει στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που θεωρήθηκε η απαρχή μιας σκοτεινής περιόδου για ολόκληρο τον πλανήτη και θέτει το ερώτημα: Μήπως δεν ήταν η αφετηρία αλλά η κατάληξη μιας μακράς και μεθοδικής διαδικασίας που είχε προηγηθεί; Μαρτυρίες Αμερικανών πολιτών που νιώθουν πως η κεντρική εξουσία τούς έχει εδώ και χρόνια εγκαταλείψει συνυφαίνονται με αναλύσεις δημοσιογράφων, φιλοσόφων και πολιτικών αναλυτών. Ένα ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να πιάσει το νήμα από την αρχή και να εντοπίσει το πότε και, κυρίως, το πώς η Δημοκρατία στην Αμερική πέρασε από τα χέρια των πολιτών σε αυτά των πολυεθνικών.

Στις 20.30 στη «Φρίντα Λιάππα», «Γράμμα από τη φυλακή» του Λίον Λι: Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζούλι Κιθ από το Όρεγκον των ΗΠΑ ανακάλυψε ένα μήνυμα που ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια μέσα σε ένα κουτί με διακοσμητικά για το Halloween, κατασκευασμένο στην Κίνα. Σε μια αλληλουχία γεγονότων που ξεπερνά κάθε κινηματογραφική ή λογοτεχνική φαντασία, η κραυγή αγωνίας ενός Κινέζου πολιτικού κρατουμένου όχι μόνο ταξίδεψε περισσότερο από 8.000 χιλιόμετρα βρίσκοντας αποδέκτη, αλλά οδήγησε και στο κλείσιμο του διαβόητου στρατοπέδου καταναγκαστικής εργασίας στη Μασάντζια. Όμως, η απίθανη αυτή ιστορία, όπως και ο αγώνας ενάντια στην κτηνωδία, έχει και συνέχεια…

 Στις 22.30 «Make the economy scream» του Αρη Χατζηστεφάνου (αίθ. «Τζον Κασσαβέτης»): Ένας Έλληνας δημοσιογράφος ταξιδεύει στη Βενεζουέλα προσπαθώντας να καταλάβει γιατί οι πολιτικοί της χώρας του ασχολούνται με το αν υπάρχει χαρτί υγείας στο Καράκας. Με συνεχείς διαδρομές από τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας και πίσω στην Ευρώπη, ανακαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που περιγράφουν τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ.

Τέλος, στις 22.30, στο Ολύμπιον, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τομ Ντόναχιου «Αυτό αλλάζει τα πάντα»: Την τελευταία εκατονταετία, το Χόλιγουντ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες που διαμορφώνουν το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία μας τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και τις προσδοκίες που έχει από αυτές. Μέσα από μαρτυρίες γυναικών που βιώνουν το Χόλιγουντ «εκ των έσω» –μεταξύ άλλων, της διευθύντριας παραγωγής Τζίνα Ντέιβις, ζωντανών θρύλων όπως η Μέριλ Στριπ, και νέων ταλέντων όπως η Γιάρα Σαχίντι και η Κλόι Μορέτζ–, αυτό το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τι βρίσκεται πίσω από το πιο δαιδαλώδες ζήτημα που διατρέχει τη βιομηχανία του θεάματος: την ελλιπή ή διαστρεβλωτική αντιπροσώπευση των γυναικών. Ένα κάλεσμα αλλαγής και ευθύνης που αναζητά και προτείνει λύσεις εντός και εκτός του Χόλιγουντ.