Το φετινό, 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια σειρά ταινιών τεκμηρίωσης που εστιάζουν στην καλλιτεχνική δημιουργία, στην αγωνία και την έκσταση του δημιουργού, στην κατάθεση ψυχής και την ψυχική ανάταση. Πορτρέτα καλλιτεχνών κι έργων που μας αλλάζουν.


Απ' την ενότητα «Παρουσία του καλλιτέχνη» σήμερα Τετάρτη προβάλλονται τα εξής ντοκιμαντέρ:

«Τα λάφυρα» του Θόρκελ Σ. Χάρνταρσον (αίθ. «Φρίντα Λιάππα», 13.15): Πολλές πρώην αποικίες, την εποχή που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους και προσπαθούσαν να οικοδομήσουν την εθνική τους ταυτότητα, βρέθηκαν σε μια εξαιρετικά αμήχανη θέση: να εκλιπαρούν σαν επαίτες για την επιστροφή των πολιτιστικών και αρχαιολογικών τους θησαυρών, που κοσμούσαν τις προθήκες των πιο επιφανών μουσείων του Δυτικού κόσμου. Ένα ντοκιμαντέρ για τον σκοτεινό κόσμο της αρχαιοκαπηλίας και τον μακροχρόνιο αγώνα του επαναπατρισμού κλεμμένων θησαυρών.

«Περπατώντας πάνω στο νερό» του Αντρέι Μ. Πάουνοφ (αίθ. «Τώνια Μαρκετάκη», 15.00): Μια ενδόμυχη περιγραφή της διεργασίας που μεταμορφώνει το πένθος σε καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Χωρίς κανένα καλλωπιστικό φίλτρο, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής τον Christo, έναν καλλιτέχνη που δημιουργεί χαρακτηριστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, ο οποίος έχασε πρόσφατα τη σύντροφο και καλλιτεχνική συνοδοιπόρο του. Όπως φαίνεται, όμως, έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να δώσει σάρκα και οστά σε ένα πρότζεκτ που, αν και είχαν συλλάβει από κοινού, η μοίρα δεν τους επέτρεψε να υλοποιήσουν με τον ίδιο τρόπο.

«ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη» του Σταύρου Ψυλλάκη (αίθ. «Τζον Κασσαβέτης», 20.00):  Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του Μανιάτη. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. Αλλάζει τη ζωή όποιος αλλάζει ζωή, λέει ο ίδιος.

«Το κάλεσμα της Γκλόρια» της Σέρι Γκόλκι (αίθ. «Τώνια Μαρκετάκη», 22.30):

H Γκλόρια Όρενσταϊν, και στόχο να το έβαζε, δεν θα κατόρθωνε να περάσει απαρατήρητη. Λαμπρή ακαδημαϊκός, πρωτοπόρος του κινήματος του οικοφεμινισμού, ειδήμων στην υπερρεαλιστική λογοτεχνία, με προτίμηση στις γυναίκες δημιουργούς, αποτελεί πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για αμέτρητους καλλιτέχνες και διανοούμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα ντοκιμαντέρ-κολάζ, που φιλτράρει την καλλιτεχνική παρακαταθήκη ενός αεικίνητου και παθιασμένου ανθρώπου μέσα από τα βιώματα και τους προσωπικούς στοχασμούς του για τη ζωή και την τέχνη.
 
«Κόσμοι της Ούρσουλα Λε Γκεν» της Άργουεν Κάρι (αίθ. «Τώνια Μαρκετάκη», 22.30): Ένα ντοκιμαντέρ που διατρέχει τον βίο και τα πεπραγμένα της διάσημης συγγραφέως επιστημονικής φαντασίας Ούρσουλα Λε Γκεν και τη βαριά παρακαταθήκη και τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του συγγραφικού της έργου. Ένα ταξίδι δέκα ετών στα ενδότερα ενός κόσμου που διαπλέκει ασταμάτητα τη φαντασία με την πραγματικότητα. Μια γυναίκα που κατόρθωσε όχι μόνο να λειτουργήσει ως φεμινιστικό είδωλο μιας ταραγμένης εποχής, αλλά και να αποτελέσει σημείο έμπνευσης και αναφοράς για κάθε καλλιτέχνη που ψάχνει να βρει τη φωνή του στην έρημο της περιθωριοποίησης.