Για σήμερα Κυριακή, η κάμερα στρέφεται προς την Ελλάδα χάρη σε δημιουργίες που φιλοξενούνται στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και οι οποίες καθιστούν συλλογική υπόθεση τις προσωπικές ιστορίες και αναδεικνύουν λίγο-πολύ άγνωστες πτυχές του τόπου μας.

Ξεκινώντας απ' το μεσημέρι, στις 15.30 (αιθ. «Σταύρος Τορνές») και την «Ιστορία του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου» του Ανδρέα Τσατσάια: Η θεατρική παράσταση Ούτε Μία Αναπνοή Χαμένη γίνεται αφηγητής της ιστορίας του λαϊκού νοσοκομείου Σανατόριο Ασβεστοχωρίου, όπου χιλιάδες φυματικοί νοσηλεύτηκαν και χιλιάδες πέθαναν χωρίς να τους αναζητήσει κανείς. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ζωή στο Σανατόριο από το 1920 μέχρι το 1960, μαζί με τα μεγάλα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη χώρα μας, με μαρτυρίες επιζώντων μέσα από το εγκαταλελειμμένο κτήριο του παλιού νοσοκομείου.

Στις 17.30 στον «Παύλο Ζάννα» προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Ρίζες» της Ελίζας Σόρογκα και της Αίγλης Δράκου: Μια άχρονη προσέγγιση της μεταφυσικής της γυναικείας ύπαρξης, αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται εσωτερικούς διαλόγους και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών.

Την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα είναι προγραμματισμένη η προβολή του ντοκιμαντέρ «Σέριφος - Η σιδηρά νήσος» του Γιώργου Ζωίλη: Η ιστορία των μεταλλείων του νησιού, ο τρόπος λειτουργίας τους καθώς και η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων το 1916, που αποτελεί μία από τις πρώτες απεργίες στον ελλαδικό χώρο. Το νησί σήμερα μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του, σαν να μην ξέρει πώς να διαχειριστεί το παρελθόν του. Φαίνεται να δυσκολεύεται να κοιτάξει προς το μέλλον. Ένα ντοκιμαντέρ για το εσωτερικό του νησιού, πίσω από τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα και τις καταγάλανες παραλίες.

Στις 18.00 στον «Σταύρο Τορνέ» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα (Το μπλόκο της Καλαμαριάς)» του Μιχάλη Αγραφιώτη: Στις 13 Αυγούστου 1944, Έλληνες συνεργάτες των Ναζί εισέβαλαν στην Καλαμαριά έχοντας μια λίστα προγραφών με υποψήφια θύματα. Μέχρι το μεσημέρι είχαν δολοφονήσει 11 άτομα. Τότε, ο δήμαρχος οργάνωσε ένα γλέντι προς τιμήν τους. Οι εισβολείς μέθυσαν και αποχώρησαν τραγουδώντας «Τα ρόδα τα τριαντάφυλλα», χωρίς να φτάσουν στο τέλος της λίστας.

Μαζί θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Κλαρκ «Στα αρβανίτικα», μια προσπάθεια να απαθανατιστεί μια γλώσσα που χάνεται και να μάθουμε ποιοι είναι οι Αρβανίτες και ποιο ρόλο έχουν παίξει στη νεοελληνική Iστορία. Βρισκόμαστε σ' ένα αρβανιτοχώρι, τα Βίλια, και ανακαλύπτουμε έναν ξεχωριστό πολιτισμό, με γυναίκες δυναμικές, με πείσμα, το λεγόμενο αρβανίτικο κεφάλι, και ιδιαίτερο χιούμορ.

Τέλος, στις 20.00 στον «Παύλο Ζάννα» θα προβληθεί η «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού: Τον 16ο αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μια γυναίκα υψώνει το ανάστημά της στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Απελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, ιδρύει το πρώτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σχολείο γυναικών, χτίζει νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται δωρεάν Έλληνες, Τούρκοι και Φράγκοι, προσφέρει καταφύγιο σε κακοποιημένες γυναίκες. Οι κατακτητές και το κατεστημένο θα τη φυλακίσουν, και θα βρει μαρτυρικό θάνατο το 1589. Μια επαναστάτρια πριν από την Επανάσταση, η Αγία Φιλοθέη των Αθηνών.