Σε δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα αρχίσουν παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια των νομών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία θεωρούνται ενεργοβόρα.



Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Η ημερίδα αφορούσε το πρόγραμμα “ΕΛΕΝΑ” το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στο οποίο θα ενταχθούν μελέτες 33 φορέων του δημοσίου για την βελτίωση ενεργοβόρων κτιρίων.


Η προεργασία από τις υπηρεσίες της ΠΚΜ διαρκεί δύο χρόνια. Μάλιστα, κάποιες παρόμοιες προσπάθειες Δήμων, στο παρελθόν έμειναν, κυριολεκτικά, στη μέση, όταν τα σχετικά προγράμματα ολοκληρώθηκαν… πριν ολοκληρωθούν τα έργα.


Η σημερινή ημερίδα είχε στόχο την ενημέρωση των προγραμμάτων των φορέων.


Όπως δήλωσε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κ. Γιουτίκας, “υπάρχει συνεννόηση με τους 38 δήμους της περιφέρειας, με το πανεπιστήμιο, το δικαστικό Μέγαρο, τη Σχολή Δικαστών, τα νοσοκομεία όλης ΠΚΜ. Σκοπός μας είναι να προκύψουν ώριμες μελέτες, για να χρηαμτοδοτηθούν έργα που θα αλλάξουν την όψη των κτιρίων αυτών”.


Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Ν. Μουσιόπουλος, πόυ παρέστη στην ημερίδα, τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά “ για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στον κτιριακό τομέα” και υπογράμμισε την ανάγκη τα νέα κτίρια να σχεδιάζονται εξ αρχής ώστε να είναι βιοκλιματικά ”διότι όταν σπαταλάμε ενέργεια την πληρώνουν από την τσέπη μας”.