Την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή την απασχόλησε σήμερα η νομιμότητα της παύσης τόσο του Μουφτή της Ξάνθης όσο και της Κομοτηνής από τον υπουργό Παιδείας.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ο Μουφτής της Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και της Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παύτηκαν από τα καθήκοντά τους περασμένο Αύγουστο.

Οι Μουφτήδες, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με την οποία παύθηκαν από τα καθήκοντά τους είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Σύμβαση της Λοζάνης και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

Ο δικηγόρος των Μουφτίδων ανέφερε ότι η παύση από τα καθήκοντα τους παραβιάζει τις συνθήκες της Λοζάνης και της Σερβίας, οι οποίες προστατεύουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά και καθιερώνουν την ισότητα μεταξύ των μειονοτήτων.

Ακόμη, ανέφερε ότι σε καμία άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, δεν προβλέπεται έξοδος λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (67ο), αλλά και οι Μουφτήδες δεν υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, έτσι ώστε να έχουν όριο αποχώρησης.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του Δημόσιου τομέα, έχει υποχρεώσεις δημοσίου υπαλλήλου και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ανέφερε ότι το όριο εξόδου λόγω ηλικίας δεν προσβάλλει κανένα δικαίωμα του Μουφτή. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πέρασε τη συνταξιοδότηση των μουφτήδων σε τροπολογία του νομοσχεδίου για το… Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τις μέρες που καιγόταν η… Αττική. Την υπόθεση φέρεται να κίνησε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος θα προτιμούσε στη θέση αυτή τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε, ο οποίος έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με το Τουρκικό Προξενείο, μετά τις κατηγορίες ότι είχε σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν.

Πριν φθάσουμε στη δικαστική εξέλιξη, είχε προηγηθεί άλλου είδους προσέγγιση. Ο μουφτής Ξάνθης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ.Βαγγέλη Καλπαδάκη, οι οποίοι του ζήτησαν να «διευκολύνει» τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποβάλλοντας γραπτώς την παραίτηση του. Αίτημα που τόσο ο κ.Σινίκογλου, όσο και ο μουφτής Κομοτηνής κ.Μέτσο Τζεμαλή, αρνήθηκαν υποστηρίζοντας πως η θητεία τους λήγει το 2021, και πως απόπειρα παύσης τους θα ισοδυναμούσε με νομικό πραξικόπημα.

Ας σημειωθεί, ακόμη, ότι στην τροπολογία προβλέπεται από τούδε και στο εξής να είναι το ελληνικό κράτος αυτό που θα πληρώνει τα έξοδα λειτουργίας των μουφτειών.