Παράλληλες εκδηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στο 21ο ΦΝΘ


Δύο συμμετοχικές δράσεις, με τον τίτλο "Κι αν ήσουν εσύ;", θα υλοποιήσει η η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Οι δράσεις έχουν ως στόχο να προσφέρουν μια επιπλέον εμπειρία στο κοινό σε άμεσο διάλογο με την θεματική του φετινού Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες.
Στις 3 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η δράση "Περάσματα", στο Κέντρο δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα βιωματικό παιχνίδι της Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε μια άλλη χώρα.
Ακολουθεί, στις 6 Μαρτίου, στις 6μμ, στο καφενείο "Η Πρίγκηπος", "Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας". Πρόκειται για ένα εργαστήριο - παράσταση θεάτρου φόρουμ που διαπραγματεύεται θέματα όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του άλλου και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, θέτοντας τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες.
Το "Κι αν ήσουν εσύ;" είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Ξεκίνησε το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Για το εργαστήριο των "Περασμάτων" είναι αναγκαία η δήλωση συμμετοχής με κλικ εδώ.

Σχόλια