Μήνυση από το Δ.Κορδελιού-Ευόσμου για την έντονη δυσοσμία

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο δήμαρχος Κορδελιού –  Πέτρος Σούλας για τη δυσοσμία που «πνίγει» τη δυτική Θεσσαλονίκη.


«Την τελευταία εβδομάδα η δυσοσμία στο Δήμο μας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμαρχος και ζητά άμεση λύση στο πρόβλημα αναφέροντας πως «η λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος ξεπερνάει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της οποιασδήποτε δημοτικής αρχής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου:

Την τελευταία εβδομάδα η δυσοσμία στο Δήμο μας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Η λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος ξεπερνάει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της οποιασδήποτε δημοτικής αρχής, όπως άλλωστε και κατά το παρελθόν όποιος κι αν ήταν δήμαρχος, καθότι ούτε το κατάλληλο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό διαθέτουμε, και ούτε τα κατάλληλα μηχανήματα, αλλά ούτε μας επιτρέπουν να τα έχουμε επειδή οι Δήμοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. Την αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος.

Από την αρχή της θητείας μου ως δήμαρχος αλλά και ως Δημοτικό Συμβούλιο,

• Στις 1-11-2016 επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τους αρχηγούς όλων των παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου όπου σε ευρεία σύσκεψη εκθέσαμε το πρόβλημα στον τότε υπουργό κ. Τσιρώνη απαιτώντας λύσεις, παρουσία της αντιπεριφερειάρχου κας Πατουλίδου και του βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Τριανταφυλλίδη.

• Με την βοήθεια συλλογικοτήτων και πολιτών Αναδείξαμε το πρόβλημα μέσω όλων των ΜΜΕ στην κοινωνία της χώρας μας.

• Ενημέρωσα προσωπικά τον κ. πρωθυπουργό για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους πολίτες του δήμου μας.

• Απευθυνθήκαμε επανειλημμένα στην Περιφέρεια, στο αρμόδιο Υπουργείο, στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ακόμη και στο τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου.

• Καλέσαμε δύο υπουργούς που επισκέφθηκαν τον δήμο μας, και ενώ αναγνώρισαν το πρόβλημα, δεν έγινε τίποτα.

• Με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αναθέσαμε σε ιδιωτική εταιρεία ασχολούμενη με το περιβάλλον να κάνει μετρήσεις αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και θα έλεγα σχεδόν αδιάφορα.

• Κατέθεσα μήνυση κατά των ΕΛΠΕ στις 30-11-2016 για μόλυνση του περιβάλλοντος η οποία εκκρεμεί. Ελπίζω πως κατά την εκδίκαση αυτής της μήνυσης θα είμαστε όλοι εκεί.

• Ήδη είμαστε σε επαφή με την Green Peace για την έμπρακτη στήριξή τους και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών και όχι μόνο του δήμου μας.

Κατόπιν όλων αυτών το μόνο που έγινε ήταν μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναβαθμιστεί ο σταθμός μέτρησης αερίων ρύπων του Κορδελιού του οποίου τα αποτελέσματα περιμένουμε ακόμα από το πανεπιστήμιο και μας πάνε μέρα με τη μέρα λέγοντάς μας ότι τα αποτελέσματα αυτά αργούν συστήνοντάς μας υπομονή.

Επειδή το πρόβλημα της δυσοσμίας εξακολουθεί και μάλιστα έγινε πλέον ανυπόφορο επισκέφθηκα την Παρασκευή 18.01.2019 την εισαγγελία Θεσσαλονίκης και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, με αρ. κατάθεσης Ε19-69/18.1.2019 για το μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας στον δήμο μας. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ήσσονος σημασίας, ελπίζω πως ο εισαγγελέας να αρχίσει ποινική έρευνα ώστε οι όποιες διαδικασίες εντοπισμού των υπευθύνων να γίνουν ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές.

Το τελευταίο και ισχυρότερο όπλο μας είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων (χιλιάδων) υπογραφών προκειμένου να καταφύγουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και ελπίζω να είμαστε έτοιμοι τις επόμενες μέρες.


Σχόλια