[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Έκλεισε το μάτι στον… ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Σχοινάς

Θα μπορούσε να είναι και λόγια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα: «Η Ελλάδα άφησε πίσω την εποχή των μνημονίων. Πορεύεται μόνη της». Είναι, όμως, λόγια πρώην στελέχους της Νέας Δημοκρατίας –και νυν πρωτοκλασάτου στελέχους της Ε.Ε.!Τα είπε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής.


Ο κ. Σχοινάς έδειξε, ουσιαστικά, με την ομιλία του, ποιος είναι ο αρεστός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρησιμοποιώντας εκ θέσεως φιλοευρωπαϊκή γλώσσα για το πρόβλημα της Ελλάδας («το χρέος της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαϊκής οικογένειας», «οι ιστορικές θυσίες των Ελλήνων άνοιξαν το κλειδί της μετάβασης στην κανονικότητα» «όλοι θέλουν να μείνει η χώρα αγκυροβολημένη στην ΕΕ» είναι άλλες τρεις από τις φιλοευρωπαϊκές ατάκες που ακούμε ως επί το πλείστον από κυβερνητικά στελέχη) έδειξε και το… δρόμο: «Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Παράλληλα όμως θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες του παρελθόντος που θα μπορούσαν να μας είχαν οδηγήσει σε εθνική τραγωδία χωρίς επιστροφή», πρόσθεσε .


Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης είδε προοπτικές στην πόλη που δεν έχει μείνει εργοστάσιο για εργοστάσιο και βιοτεχνία για βιοτεχνία: Υποστήριξε πως «η ολοκλήρωση των υποδομών ασφάλτου και τσιμέντου με την υλοποίηση του μετρό, την επέκταση του αεροδρομίου, του αγωγού TAP και των αυτοκινητόδρομων Εγνατίας και ΠΑΘΕ πρέπει να σημάνει το πέρασμα σε μια νέα φάση έξυπνων και πράσινων υποδομών».


Τα αρνητικά σημεία ήταν, για τον κ. Σχοινά, λίγα: «Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμη καταφέρει να γίνει κέντρο εκπαίδευσης και καινοτομίας και να φέρει επενδύσεις, ερευνητές και νέα προϊόντα», είπε.


Τουρισμός: Και συν και πλην…


Ειδικά για τον τουρισμό, για τον οποίο υποτίθεται ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια τόσο από το δήμο Θεσσαλονίκης όσο και από την περιφέρεια, είπε:


«Η Θεσσαλονίκη σήμερα αρέσει. Έχει ένα θετικό πρόσημο ευρύτερης αναγνωρισιμότητας, ολοένα βελτιούμενο brand name, απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, μνημειακό και ιστορικό πλούτο και κυρίως είναι απαλλαγμένη από αρνητικότητα που συνοδεύει άλλες πόλεις της ΝΑ Ευρώπης σε σχέση με ασφάλεια, κοινωνικές αντιλήψεις και τρόπο ζωής». Επισήμανε, πάντως, ότι για το τουριστικό προϊόν της περιοχής είπε πως «δεν έχουμε επιτύχει να το πακετάρουμε ως ενιαίο προορισμό που μπορεί να αφορά πολλαπλά τον ίδιο επισκέπτη».


Γιατί τόσος λόγος για τον τουρισμό; Μα, επειδή ο οικοδεσπότης – πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μ. Ζορπίδης δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού…


Κάποιους ξένισε και η τοποθέτησή του για τη βαλκανική –ειδικά μετά τις εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως είπε, «μετά από δεκαετίες συγκρούσεων, ταραχών και κάθε είδους εθνικιστικών παροξυσμών τα Δυτικά Βαλκάνια μοιάζουν να στοιχίζονται αμετάκλητα σε ευρωπαϊκή τροχιά» και «οι προοπτικές ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σέγκεν και η κατάργηση του χερσαίου ενδοκοινοτικού συνόρου θα δημιουργήσει έναν πρωτοφανή στην ιστορία της περιοχής ενιαίο δημόσιο χώρο που θα ενοποιεί οικονομικά, στρατηγικά, κοινωνικά την περιοχή από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Αιγαίο, από τον Δούναβη μέχρι τον Αλιάκμονα». Επιχειρηματίας που παρακολουθούσε από θέση… πολύ κοντά στο βήμα, σκύβοντας στον διπλανό του μουρμούρισε: “Ξέχασε τα Σκόπια”…


Να τι κάνει η ΕΕ για σας…


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δεν ξέχασε να… προμοτάρει το προϊόν που υπερασπίζεται: Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε πως η Ελλάδα «βρίσκεται στην πρώτη θέση των δικαιούχων χωρών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, που προβλέπεται στο σχέδιο Γιούνκερ, σε σχέση με το ΑΕΠ της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων αναμένεται να κινητοποιήσει περίπου 18,2 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και να στηρίξει πάνω από 22.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα».


Για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2021 - 2027 είπε πως «η Επιτροπή πρότεινε κονδύλια συνοχής ύψους 21,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή συνιστά αύξηση των κονδυλίων συνοχής προς τη χώρα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 τη στιγμή που ο συνολικός προϋπολογισμός της πολιτικής συνοχής μειώνεται», ενώ έκανε λόγο για λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερο επαχθείς διαδικασίες ελέγχου για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από τη στήριξη της ΕΕ.


Ζορπίδης: Το κράτος μας βλέπει ως κλέφτες κι απατεώνες


Τη… σούπα χάλασε ο οικοδεσπότης, πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης. Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση οφείλει να φτιάξει ένα κράτος πιο φιλικό και υποστηρικτικό προς τις επιχειρήσεις. Γιατί μόνο έτσι η πατρίδα μας θα βγει από την κρίση. Και κάθε χρόνο διαπιστώνουμε πως το κράτος αντιλαμβάνεται τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ως κλέφτες, εκμεταλλευτές και απατεώνες, που πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν είναι».


Για το κοντράστ πρόσθεσε πως το Επιμελητήριο «περνά στην πιο αποδοτική περίοδο λειτουργίας του. Με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, έργα και πρωτοβουλίες αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα ως ένας σοβαρός, δραστήριος και αποδοτικός κοινωνικός φορέας της Θεσσαλονίκης. Ο οποίος εργάζεται μεθοδικά όχι μόνο για το καλό της αγοράς και των επαγγελματιών αλλά κυρίως για το καλό της πόλης και των κατοίκων της».


Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο καιρός σήμερα

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

VIDEO

[video][bsummary]