Όλα δείχνουν ότι οι εκλογές δεν είναι τόσο κοντά όσο κάποιοι ελπίζουν. Η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι θα προχωρήσει σε εκλογές εν ευθέτω χρόνω αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, απομακρύνει –για λίγο- τις κάλπες!



Κατ’ αρχήν, η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα, στη Βουλή, αλλά και πληροφορίες από το προεδρείο του Κοινοβουλίου, προκύπτει ότι η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης.


Η ψήφος εμπιστοσύνης απαιτεί 151 βουλευτές. Αν η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει αυτές τις ψήφους, τότε εξαρτάται από τις θετικές ψήφους τι θα γίνει στη συνέχεια. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Παν. Μαντζούφας που μίλησε, πριν λίγο, στο Open TV, αν η κυβέρνηση αποτύχει να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία κυβέρνησης ανοχής οι θετικές ψήφοι θα πρέπει να είναι από 120 έως 150. ¨Αυτό δε συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη. Συνταγματικά δεν υπάρχει κώλυμα, υπάρχει, όμως, πολιτικά”, επισήμανε.


Στην περίπτωση αυτή, σε κάθε κρίσιμο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει πλειοψηφία για να εγκρίνονται από το Κοινοβούλιο. Κι όπως εξήγησε ο καθηγητής, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα πάει σε εκλογές “εν ευθέτω χρόνω”, σημαίνει ότι “θα επιλέξει τον χρόνο που θα προσφέρεται για το καλύτερο αποτέλεσμα γι αυτόν, αν και δε θα μπορεί να τραβήξει σε μάκρος μια τέτοια διαδικασία”.


Θα μπορούσε, άραγε, να αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση η ψήφος ανοχής; Σύμφωνα με τον καθ. Μαντζούφα “για να αμφισβητηθεί θα πρέπει δώσουν αρνητική ψήφο στην κυβέρνηση 151 βουλευτές”. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η αντιπολίτευση δε θα φθάσει σε καμία περίπτωση αυτόν τον αριθμό. Η Νέα Δημοκρατία από μόνη της δεν φθάνει σε αυτό το νούμερο, αλλά και μαζί με Κίνημα Αλλαγής και με Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι, πάλι ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα μακρινός. Θα πρέπει να υπάρξει αρνητική ψήφος από όλους τους ΑΝΕΛ, αλλά και από τη Χρυσή Αυγή και από το ΚΚΕ –κάτι που δε διαφαίνεται, αφού μόλις πριν από λίγο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς επέμενε με δηλώσεις του στο Open TV ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένες τις 151 ψήφους.


“Ότι θα υπάρξει ένα διαφορετικό πολιτικό μίγμα, εκ των πραγμάτων θα υπάρξει, με ό,τι μπορεί αυτό το πράγμα να σημαίνει”, δήλωσε. Και πρόσθεσε: “Στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν οι 151 ψήφοι, είναι απολύτως καθαρό από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η χώρα χρειάζεται μια καθαρή κυβερνητική πλειοψηφία. Πέραν τούτου ουδέν”! Έδειξε, έτσι, ότι θα πάμε σε κάλπες, αλλά σαφώς το χρόνο των εκλογών θα τον επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας.