Την αλλαγή του ονόματος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε «MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Museum of Contemporary Art», στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, επισημαίνουν οι "Μένουμε Θεσσαλονίκη".


Υπογραμμίζουν ότι, μετά τη συγχώνευση με το Μουσείο Φωτογραφίας και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο ΦΕΚ της ίδρυσης του ΜΟΜus, που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο,  αν και η εξαγγελία είχε γίνει τον Απρίλιο του 2017 από την τότε υπουργό Πολιτισμό Λ. Κονιόρδου., "ενώ όλα τα ιδρύματα που εντάχθηκαν στο ΜΟΜus διατηρούν τις ονομασίες τους στο Facebook και το διαδίκτυο, το ΜΜΣΤ φαίνεται ότι αφαίρεσε το «Μακεδονικό». Της παραποίησης του ονόματος του ιδρύματος είχε προηγηθεί, στις 21 Δεκεμβρίου, η αλλαγή της φωτογραφίας προφίλ του ΜΜΣΤ καθώς πλέον χρησιμοποιείται η φωτογραφία της εισόδου του κτιρίου και όχι ο λογότυπος με τα δύο «Μ» (από τις λέξεις «Μακεδονικό» και «Μουσείο») που ήταν προηγουμένως. Βλέπουμε δηλαδή μία διαδικασία που εξελίσσεται βήμα-βήμα".

Για τα στελέχη της δημοτικής παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη",  "επιχειρείται μία σταδιακή, σιωπηρή «απομακεδονοποίηση» του ονόματος του ιδρύματος με απαλοιφή οποιουδήποτε στοιχείου θυμίζει ότι περιείχε τον όρο «μακεδονικό»".

Η απάντηση που δίνεται στο Facebook για τις αλλαγές αυτές είναι ότι «Το Ίδρυμα Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (σ.σ. και τα υπόλοιπα ιδρύματα που εντάχθηκαν στο MOMus) …. δεν καταργούνται και διατηρούν την επωνυμία τους». Η ίδια απάντηση, στερεοτυπικά, δίνεται σε όλους όσους απευθύνουν το ερώτημα αυτό, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.

Η παράταξη θέτει μια σειρά από ερωτήματα:

Εφόσον δεν άλλαξε το όνομα του ιδρύματος, γιατί άλλαξε η ονομασία και αφαιρέθηκε το λογότυπο από τη σελίδα του ΜΜΣΤ στο Facebook;
Ποιός έδωσε εντολή για αυτή την αλλαγή;
Υπάρχει απόφαση για μελλοντική αλλαγή του ονόματος από το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος; Αν όχι, έχει γίνει άτυπη προπαρασκευαστική συζήτηση για κάτι τέτοιο;
Αν υπάρχει απόφαση για αλλαγή του ονόματος έχει γίνει οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος που απαιτείται (σήματα, λογότυπα, άλλο υλικό κλπ) και για τις πιθανές απώλειες από την αλλαγή του τίτλου με το οποίο έγινε γνωστό και καθιερώθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης; Υπάρχει εκτίμηση για την πιθανή οικονομική ζημία και την απώλεια αναγνωρισιμότητας εξαιτίας αυτής της ακατανόητης μεταβολής;

Στην ανακοίνωση η συμφωνία χαρακτηρίζεται "κατάπτυστη" και υπογραμμίζεται: "Επιχειρείται μία ύπουλη προσπάθεια απαλοιφής των επιθέτων «μακεδονικός/μακεδονική» από διάφορους δημόσιους φορείς και χώρους. Ενώ θα έπρεπε να περιχαρακωθεί και να αναδειχθεί το μακραίωνο ιστορικό και πολιτισμικό εκτόπισμα του μακεδονικού ελληνισμού, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, φαίνεται να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Από τη στιγμή που ο λαός της Ελλάδος έχει ριχτεί στη γωνία – πολιτικά φιμωμένος και ανήμπορος – αναμένει τουλάχιστον να λάβει ξεκάθαρη απάντηση: ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει να υλοποιήσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας στα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας; Η απουσία ξεκάθαρων απαντήσεων καθιστά υπόλογους και αυτούς, και όσους θα κληθούν να εφαρμόσουν τις εντολές τους"!