ΜΑΤ, με χημικά και μπαχαλάκηδες, με πέτρες και σιδερόβεργες, διέλυσαν το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα, παραμονή της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.


Θυμίζοντας τα όσα είχαν γίνει στη Θεσσαλονίκη με τον ερχομό του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, η αστυνομία έπνιξε στα χημικά τον κόσμο. Μεταξύ των συγκεντρωμένων που δέχθηκαν τόνους χημικών ήταν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Ακόμη και μωρά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα...

Άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι επιχείρησαν να προστατευθούν από την αποπνικτική κατάσταση μπαίνοντας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, που άνοιξε τις πόρτες του για να σωθεί ο κόσμος.

Η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς ο κόσμος στην προσπάθειά του να διαφύγει στριμώχτηκε και παρ’ ολίγον να ποδοπατηθεί. Από τα μικρόφωνα υπήρχαν συνεχείς προειδοποιήσεις στον κόσμο να προσέχει, να μην πανικοβληθεί, ωστόσο η επίθεση ήταν αιφνιδιαστική, ενώ τα χημικά δεν σταμάτησαν να πέφτουν ούτε λεπτό επί ώρες.

Τρεις ώρες διήρκεσε το συλλαλητήριο, ενώ τα χημικά έπεφταν μετά τα πρώτα 90'. Αρχικά ο κόσμος δεν έφευγε, αλλά από τη συνεχή χρήση δεν μπορούσε κανείς να πάρει ανάσα. Δεκάδες λιποθύμησαν και κατέληξαν στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Οι Εύζωνες εγκατέλειψαν το φυλάκιο προκειμένου να προφυλαχθούν, όταν ομάδα κουκολοφόρων, πέταξαν ξύλα και φωτοβολίδες κατά του αστυνομικού κλοιού που βρισκόταν στα σκαλοπάτια της Βουλής. Η απάτηση ήρθε με χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με διαδηλωτές οι κουκουλοφόροι ήρθαν από τα Προπύλαια, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών.

Παρά το ότι οι ταραξίες δεν ήταν πάνω από 15 άτομα και οι αστυνομικοί αρκετές διμοιρίες, δεν κατάφεραν να τους απομονώσουν, αν και οι διαδηλωτές τους.. έσπρωχναν πολλές φορές στη "νεκρή ζώνη", όπου δεν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά.