Πινγκ πονγκ φορέων με τις ευθύνες για το αλάτι που τελειώνει! Οι δήμοι ζητούν, προφορικά, αλάτι από την Περιφέρεια, όμως η ΠΚΜ απαντά πως δεν είναι ευθύνη της να μοιράζει αλάτι σε φορείς!


Το πρόβλημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν, το πρωί, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης δήλωσε πως απευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για αλάτι, επειδή τους τελείωνε, αλλά από την ΠΚΜ δεν ήταν σε θέση να τους εξυπηρετήσουν.

 Ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης απάντησε πως «η Περιφέρεια προέβη σε τριετή διαγωνισμό και αυτή τη στιγμή έχει αλάτι που επαρκεί για να διατηρηθούν τα μεγάλα οδικά δίκτυα της αρμοδιότητάς της ανοιχτά. Παρήγγειλε, μάλιστα, νέα ποσότητα αλατιού και περιμένει να της το προμηθεύσουν. Ωστόσο υπάρχει πανελλαδικά έλλειψη αλατιού, γιατί χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «η Περιφέρεια δεν μοιράζει αλάτι, δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα. Συνεισφέρει στο έργο των δήμων όταν μπορεί και έχει τη δυνατότητα να στείλει μηχανήματα για να διατηρηθούν οι δρόμοι καθαροί».

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Θωμάς Ψαρράς, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτoρείο 104,9 FM» ότι «λόγω του γεγονότος ότι όλη η Ελλάδα είχε πρόβλημα, το αλάτι στις Ελληνικές Αλυκές, απ’ όπου κάνουμε τις προμήθειές μας, έχει σωθεί. Βέβαια, υπάρχουν άλλα σημεία. Δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν την ποσότητα που είχαμε παραγγείλει από τις αρχές του φθινοπώρου. Παραγγείλαμε άλλους 240 τόνους, πέραν από τους 320 που είχαμε στις αποθήκες. Βρήκαμε αλάτι στην Πιερία και είμαστε σε επιφυλακή, ώστε να δημιουργήσουμε στοκ και να μην έχουμε πρόβλημα σε μελλοντική χιονόπτωση».

Για δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης. Όπως είπε «επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες. Κρατάμε τα δίκτυα ανοιχτά, όμως η χιονόπτωση θα συνεχιστεί. Κάθε μέρα ρίχνουμε 100 τόνους αλάτι».

Τι λένε από τις αλυκές

Στις  αλυκές της Θεσσαλονίκης, στο Αγγελοχώρι και το Κίτρος Πιερίας  εξαντλήθηκε το αλάτι. Μέσα σε 10 ημέρες δήμοι και περιφέρεια απορρόφησαν 15.000 τόνους, δήλωσε στο ΡΘ ο πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Νίκος Τσαραπατσάνης.

Όπως είπε μέχρι αύριο εκτιμάται πως θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη καράβι από την Λέσβο με περίπου 1400 τόνους αλατιού για να καλυφθεί η ζήτηση. Πρόσθεσε πως αλάτι υπάρχει στις αλυκές της Λέσβου, του Μεσολογγίου και της Θράκης(εκεί υπάρχουν πάνω από 10.000 τόνοι).

Σύμφωνα με τον κ. Τσαραπατσάνη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δήμοι θα μπορούσαν να προμηθευτούν αλάτι από τις αλυκές της Θράκης, κάτι όμως που θα τους επιβάρυνε οικονομικά.