Η «κυβέρνηση της γκαζόζας» πρέπει να φύγει τώρα, τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή στο ραδιόφωνο Flash Θεσσαλονίκης.


Και πρόσθεσε: «Είναι η μοναδική λύση για να μη δούμε χειρότερα από αυτά που βλέπουμε». Κατήγγειλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που οδηγούν σε «ευτελισμό του Κοινοβουλίου και απαξιώνουν την πολιτική» και στηλίτευσε τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στην πρωτόγνωρη αντιπαράθεση δύο πρώην υπουργών. «Υπάρχουν προφανώς», σημείωσε,  «μυστικά και ντοκουμέντα που ενώνουν σε έναν παράξενο δεσμό τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως ο Πρωθυπουργός σφυρίζει αδιάφορα όταν δύο άνθρωποι που χειρίστηκαν τις τύχες της Ελλάδας, σε μια σειρά εθνικά ζητήματα – και οι δύο μέχρι πρότινος βασικοί συνεργάτες του – τσακώνονται και εκτίθενται με τέτοιον τρόπο. Ο ένας καταγγέλλει ευθέως οικονομικές συναλλαγές και ο άλλος απαντά για εθνικό συκοφάντη, χωρίς να δίνονται εξηγήσεις και χωρίς να υπάρχει μέριμνα να διαλευκανθούν αυτές οι κατηγορίες. Είναι προφανές ότι κάτι σάπιο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας και πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς». Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον κ. Πολάκη σημείωσε ότι «πέρα από τις επιθέσεις στα Μέσα, το πιο τραγικό είναι η στάση του απέναντι στο θάνατο δύο παιδιών. Ο τρόπος με τον οποίο ένα μέλος της κυβέρνησης προχωρά σε μια τέτοια αντιμετώπιση, συνιστά βάναυσο χτύπημα σε όλους μας».

Αναφερόμενος στα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη Λευκωσία σε βάρος όσων αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός προσβάλλει με τόσο βάναυσο τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για ένα ζήτημα εθνικής εμβέλειας. Ονομάζει λαϊκιστές, ακροδεξιούς και άμυαλους αυτούς που ήθελαν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με μία απόφαση με την οποία διαφωνούν τα 2/3 των Ελλήνων. Είναι εντυπωσιακό πως αντιμετωπίζει τους Έλληνες πολίτες και πως μιλάει για αυτούς στους ξένους ομολόγους του. Είναι εθνικά και θεσμικά απαράδεκτο».

Μιλώντας για τα εθνικά ζητήματα επισήμανε ότι «βλέπουμε να θριαμβολογούν οι Τούρκοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα σε πάρα πολλά, δεν τον εμπιστεύεται ως διαπραγματευτή και ακόμη περισσότερο δεν τον εμπιστεύεται σε μείζονος σημασίας εθνικά θέματα» και πρόσθεσε: «Ανησυχούμε βαθύτατα για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων. Αν λάβει κανείς υπόψη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα ελληνοτουρκικά». Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, μιλώντας για την επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα ότι «πρέπει να υπάρχει καλή προετοιμασία και να είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά ώστε να αντιμετωπίσει τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της προς όφελος της Ελλάδας… Μετά την εμπειρία της προηγούμενης συνάντησης, κατά την εδώ επίσκεψη του κ. Ερντογάν, είμαι πολύ επιφυλακτικός. Με τρομάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συμφωνίες».