Με ανασχηματισμό σκοπεύει να ξεπεράσει τους σκοπέλους που εμφανίζονται για το κόμμα του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ειδικά μετά την επικοινωνιακή πλήρη αποτυχία της φιέστας για το μετρό της Θεσσαλονίκης, που χειροτέρεψε, παρά καλυτέρεψε τα πράγματα στους ψηφοφόρους της Θεσσαλονίκης.



Αφορμή για τον ανασχηματισμό του δίνουν οι… αυτοδιοικητικοί αγώνες της υφυπουργού Εσωτερικών Κατερίνας Νοτοπούλου στο δήμο Θεσσαλονίκης και του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου στο δήμο Αθήνας.


Επίσης, μετά τα όσα συνέβησαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες (τα οποία, ουσιαστικά, προμηνύουν τη διάλυση του κόμματος), ο πρωθυπουργός μπορεί, πλέον, να πετάξει σαν την τρίχα από το ζυμάρι τα στελέχη των ΑΝΕΛ –του… έδωσε, εξάλλου, το ελεύθερο ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος- και να ικανοποιήσει και το εσωκομματικό ακροατήριο, με μια πιο αριστερή στροφή. Εξάλλου, η επιλογή της Κατερίνας Νοτοπούλου έδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κομματική επετηρίδα, με ιδιαίτερη επιτυχία.


Όλα δείχνουν αλλαγές στα υπουργεία Εργασίας και Μακεδονίας – Θράκης (όπως προαναφέραμε), Εθνικής Αμυνας μετά την αναμενόμενη παραίτηση Καμμένου, Εξωτερικών (για να απαλλαχθεί κι ο πρωθυπουργός από το βάρος) ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν καραμπόλες από τις μετακινήσεις.


Ακούγεται το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το Εξωτερικών, κάτι που μπορεί να σημάνει τη μετακίνηση του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Οικονομικών. Στο Άμυνας θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υπουργοποίηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη.


Θα χρειαστεί, επίσης, να αντικατασταθεί η υφυπουργός Αμυνας Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ενώ η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ θεωρούνται, πλέον, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον δε θα χρειαστεί γίνει… παράδοση – παραλαβή στις θέσεις που διατηρούν.


Αντιθέτως, διαφαίνονται αντικαταστάσεις των υφυπουργών Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη και Μεταφορών και Υποδομών Νίκου Μαυραγάνη.