Συμβουλές χειμερινής οδήγησης από τη Ford

Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στους  αυτοκινητοδρόμους σημειώνονται νυχτερινές ώρες με βροχή, χιόνι ή πάγο, ενώ αντίστοιχα ποσοστά θανατηφόρων δυστυχημάτων καταγράφονται και σε κατοικημένες περιοχές. Η Ford μας εξηγεί, πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους.

Να βλέπετε και να σας βλέπουν

Καθαρίστε τα παράθυρα, τους προβολείς και τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου, ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα και να είστε καλύτερα ορατοί από τους άλλους, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα.

Μην τρέχετε


Ελαττώστε ταχύτητα και δώστε στον εαυτό σας επαρκή χώρο να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Όταν ο δρόμος είναι χιονισμένος ή ολισθηρός, το κάθε δευτερόλεπτο μετρά.

Μην πιτσιλάτε νερά

Όταν ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος και πλησιάζετε σε μεγάλες λίμνες με νερό οδηγείτε αργά, με χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και υψηλές στροφές στον κινητήρα. Όταν βγείτε από εκεί, δοκιμάστε αν «πιάνουν» τα φρένα σας.

Οδηγείτε με «μία ταχύτητα κάτω»


Χρησιμοποιώντας μία χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο έχετε καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και σε ολισθηρούς δρόμους. Αν από την άλλη κολλήσετε στον πάγο μία ταχύτητα «πάνω» μπορεί να βοηθήσει να ξεκολλήσετε.

Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις

Οι πιο ελαφριές και απαλές κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και στο τιμόνι, βοηθούν να μην χάσετε τον έλεγχο του οχήματος.

Μην πανικοβάλλεστε

Αν χάσετε το έλεγχο στον πάγο, το χιόνι ή σε βρεγμένο δρόμο, διορθώστε απαλά με το τιμόνι. Αν η ουρά του αυτοκινήτου γλιστρήσει προς τα αριστερά, στρίψτε προς τα αριστερά αποφεύγοντας το απότομο φρενάρισμα.

Σχόλια