Λίγα εισιτήρια, αρκετοί θεατές, αλλά μισό εκατομμύριο δαπάνες, είναι ο οικονομικός απολογισμός των 53ων Δημητρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, σήμερα,  η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου.


Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τις 50 εκδηλώσεις των 53ων Δημητρίων (διήρκησαν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου) παρακολούθησαν 38.000 θεατές. Κόπηκαν, όμως, μόλις 8.815 εισιτήρια και τα έσοδα του δήμου από τα αυτά ήταν  14.486 ευρώ. 

Σε πολλές εκδηλώσεις οι εισπράξεις από τα εισιτήρια δόθηκαν ως αμοιβή στους καλλιτέχνες. 

Τα έσοδα από τις χορηγίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η φιλοξενία στα ξενοδοχεία, ήταν 76.853 ευρώ. Δεν κάλυψαν, πάντως, το κόστος της διοργάνωσης, αφού το σύνολο των δαπανών για τα 53α Δημήτρια ήταν 423.364 ευρώ. Να σημειωθεί ότι μόλις το ένα τρίτο από αυτά(136.496 ευρώ ή 32%) δόθηκαν για τις αμοιβές των καλλιτεχνών.

Φιλοδοξίες για να αλλάξει ο θεσμός

Στη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης  Μπουτάρης υποσχέθηκε ότι, μετά οκτώ χρόνια της διοίκησής του, θα αλλάξει, επιτέλους, μέσα στο εξάμηνο του 2019 που θα ΄χει, ακόμη, τα σκήπτρα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η λειτουργία του θεσμού. Τα Δημήτρια θα αποκτήσουν οργανισμό και θα αποκοπούν από τις εκδηλώσεις του δήμου, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό (στα θετικά ο ορισμός δ.σ. και ο διορισμός γενικού και καλλιτεχνικού διευθυντή, στα αρνητικά η αναζήτηση πόρων, καθώς, για να είναι βιώσιμος ένας τέτοιος θεσμός θα πρέπει, πλέον, να "κόβει" και εισιτήρια, εκτός από το να έχει το -αδιαμφισβήτητο- καλλιτεχνικό κύρος).

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, με αυτό το βήμα τα Δημήτρια θα αποκτήσουν αποκτήσει περισσότερη ζωντάνια και ευελιξία.

Πάντως, η επόμενη διοργάνωση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, αφού η θητεία της διοίκησης Μπουτάρη λήγει στα τέλη Αυγούστου. έτσι, τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής (Θούλη Μυσιρλόγλου - συντονίστρια/εικαστικά, Σάββας Πατσαλίδης - θέατρο, Δήμητρα Κορωναίου - χορός και Δημήτρης Τρίκας - μουσική), θα συνεχίσουν το έργο τους και στην 54η διοργάνωση, στο ρυθμό που θα δώσει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, αφού η κ. Χρυσίδου -αν δεν επανεκλεγεί ή δεν ορισθεί στην ίδια θέση από τον νέο δήμαρχο) θα αποχωρήσει την 1 Σεπτεμβρίου, σχεδόν με την αυλαία των 54ων Δημητρίων.