Η σύζυγος του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, Λουκία, "έφυγε", σήμερα, από τη ζωή.


Ήταν 70 ετών και η υγεία της ήταν επιβαρυμένη. Η Λουκία Σαλτιέλ έπαθε έμφραγμα την περασμένη εβδομάδα και, τελικά, κατέληξε.

Η κηδεία της θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής.

Η Λουκία Σαλτιέλ ήταν ξαδέλφη του Νικολά Σαρκοζί και, μάλιστα, όταν ο τότε Γάλλος Πρόεδρος, τον Ιούνιο του 2008 είχε επισκεφθεί την Ελλάδα κι είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή, είχε κάνει αναφορά στο... Θεσσαλονικιώτικο παρελθόν του.

Στην πρώτη επίσκεψη του κ. Σαρκοζί στην Αθήνα, το ζεύγος Σαλτιέλ είχε κληθεί -Ιούνιος '06- στη γαλλική πρεσβεία και είχε συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο κατ' ιδίαν. Του χάρισαν ένα δερματόδετο λεύκωμα με φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη, από τα παιδικά χρόνια του παππού του Μπενίκο Μαλλάχ και άλλες οικογενειακές του προπάππου του Μολδοχάι Μαλλάχ, του οποίου ο τάφος υπάρχει στη Σταυρούπολη, στο εκεί εβραϊκό νεκροταφείο(το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης καταστράφηκε στην Κατοχή και στη θέση του τώρα είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). 

Η αείμνηστη Λουκία Σαλτιέλ ήταν το γένος Μαλλάχ, ο πατέρας της ήταν ο Σολομόν - Νίκος Μαλλάχ, στην οικογένεια του οποίου ανήκαν ο γερουσιαστής Ασέρ Μαλλάχ, βουλευτής του Ελευθερίου Βενιζέλου, και Πέπο Μαλλάχ, βουλευτής στην αντιπολίτευση. Ο Σολομόν - Νίκος Μαλλάχ ήταν εξάδελφος του Μπενίκο Μαλλάχ, του παππού του Σαρκοζί. 

Ο Μπενίκο έφυγε 14 ετών από τη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, για το Παρίσι, μαζί με τη μητέρα του. Υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό και σπούδασε Ιατρική. Στον πόλεμο γνώρισε τη νοσοκόμα Αντέλ Γκουβιέ, Γαλλίδα, και για να την παντρευτεί έγινε καθολικός και βαφτίστηκε Βενέδικτος! Με την Αντέλ έκαναν δύο κόρες, τη Σουζάνα και την Αντρέ, που είναι η μητέρα του Νικολά Σαρκοζί. Η Αντρέ Μαλλάχ παντρεύτηκε τον ωραίο Ούγγρο μετανάστη Paul Sarkozy, πατέρα του Γάλλου προέδρου, και όταν το ζεύγος χώρισε, τον μικρό Νικολά τον ανέθρεψε ο παππούς του Μπενίκο - Βενέδικτος, που του διηγιόταν, ώρες ατελείωτες, για τη ζωή και τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης.