Δεν ξέρω τι από όλα ισχύει σε μια τέτοια περίπτωση.
Μέτα από έναν σοκαριστικό αποκλεισμό από τους "32" του europa league, τα συναισθήματα είναι πολλά και αντιστρόφως ανάλογα στις συνειδήσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

Μετά το ξενέρωμα ολικής μορφής ο αφορισμός είναι στην ημερήσια διάταξη, και μια βόλτα στα social media θα πείσει ακόμη και τον πλέον ψύχραιμο. Σαφώς και ο αποκλεισμός είναι ντροπή από μια ομάδα μικρότερης εμβέλειας και πολύ μικρότερου μπάτζετ της ομάδας. Και όχι μόνο αυτό. Είναι ένας αποκλεισμός χτύπημα στην καρδιά του οπαδού, μια που η ομάδα είχε  μόνο μια νίκη στον όμιλο, και το 3-1 από την Μπάτε, διαμόρφωσε την πιο άσχημη εικόνα την επομένη στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Η συγνώμη των ακριβοπληρωμένων παικτών δεν γνωρίζω αν μπορεί να μετριάσει την πίκρα και την οργή, ούτε και η υπόσχεση ότι η ομάδα πάει για το πρωτάθλημα που δεκαετίες τώρα αποτελεί το μεγάλο στόχο του κάθε  ΠΑΟΚτση.
Δεν αποτελεί δικαιολογία η επανάληψη ότι η ομάδα έχει δυο μεγάλους στόχους που θέλει να υλοποιήσει, ούτε και το ότι είναι πρώτη και με διαφορά στο πρωτάθλημα.
Ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό κλάμπ όπως ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίζει για να κερδίζει όλα τα ματς, και η παραδοχή των άλλων στόχων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία και ως ανάχωμα για την πίκρα και τις αποδοκιμασίες της Τούμπας.
Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω για το συναίσθημα που νιώσαμε όλοι μετά το τέλος του αγώνα.  Εντάξει ό,τι και να έκανε ο ΠΑΟΚ, δεν θα προκρίνονταν, αφού στο άλλο ματς του ομίλου, η Βίντι «τσίμπησε» βαθμό κόντρα στην Τσέλσι.
Ο τρόπος και η εικόνα όμως του «δικεφάλου του Βορρά» κόντρα στην ΜΠΑΤΕ ήταν θλιβερός, απογοητευτικός. Και μοιραία , επαναλαμβάνω, προκάλεσε και τις εντονότατες αποδοκιμασίες του κόσμου του, ειδικά στο τέλος του τραγικού (και καθοριστικού) πρώτου ημιχρόνου.
Το τι θά κάνει ο Σαββίδης το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Όπως και ο Λουτσέσκου που πρέπει να ταρακουνήσει τους παίκτες του ενόψει Λιβαδειά.
Ο Ρουμάνος, ανέλαβε την ευθύνη, έτσι έπρεπε να κάνει, προσπαθώντας

δικαιολογηθεί με την αυτονόητη, φυσιολογική, προσήλωση της ομάδας του στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και να γίνει αυτός η ασπίδα της οργής του κόσμου για τον αποκλεισμό. Συν τοις αλλοις θέλει να προστατεύσει την ομάδα του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.
Βέβαια με την κυνική μάτια του ποδοσφαίρου, όλος ο οργανισμός έχει πέσει πάνω στον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος.
Έχει εστιάσει πάνω σε αυτό. Ο οπαδός λειτουργεί περισσότερο με το συναίσθημα , παρά με τον ρεαλισμό και τον ορθολογισμό της σκέψης. Προσωπικά διαφωνώ, καθώς ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε τουλάχιστον να πείσει με την αγωνιστικότητα του και το πάθος του στο ματς με τους Λευκορώσους.
 Στο διά ταύτα ( και αυτό δεν αλλάζει με τίποτε) ο ΠΑΟΚ εχει χάσει αρκετά και σε πρεστίζ, και σε ψυχολογία, και σε δυναμική και οικονομικά, καθώς σε περίπτωσης πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ το οικονομικό του όφελος  του θα έφτανε τα 10 εκατ. ευρώ.

 ΣΣ1


Για την κάκιστη αγωνιστική εικόνα φέρουν ευθύνη όλοι. Ο ΠΑΟΚ ρεζιλεύτηκε από μια ομάδα που ήταν υποδεέστερη. Κατά πολύ. Έδωσε μόνος του το δικαίωμα στον κάθε παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και στον κάθε πικραμένο της χώρας να τον ρεζιλεύουν στο διαδίκτυο και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ο ΠΑΟΚ έχει χτίσει ένα όνομα στην Ευρώπη, βυθίζεται επικίνδυνα πλέον στην βαθμολογική κατάταξη, και την ίδια ώρα κάποιοι προσπαθούν να επιμένουν οτι ο στόχος είναι αποκλειστικά κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αφού λοιπόν ο μοναδικός στόχος της ομάδας είναι το πρωτάθλημα , τότε ας τον κατακτήσει και να ξεπλύνει την ντροπή από τις ήττες με τη Βίντι και την Μπάτε. 

ΣΣ2

Πιθανόν οι καλοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να έχουν επαναπαυτεί στο γεγονός ότι η ομάδα είναι πρώτη στην βαθμολογία του πρωταθλήματος. Καιρός είναι να συνέλθουν..