Ελληνοτουρκικός «πόλεμος» δηλώσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απάντησε εμμέσως στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη.


Από τη Ντόχα όπου βρίσκεται σε συνέδριο, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε – σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ- «Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Τι είναι η «γαλάζια πατρίδα» 

Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» - που παρουσιάζεται εσχάτως - ουσιαστικά αφορά σε αξιώσεις της Τουρκίας στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου και προφανώς στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης, κατά την εορταστική συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου λέγοντας: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει βοήθεια από διεθνείς συμμάχους σε μια τέτοια περίπτωση, τόνισε «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν ως εκεί».

Από το reader.gr