Νέα πρόκληση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ που, όμως, δείχνει και τα τεράστια προβλήματα που έχει φέρει η περίφημη «συμφωνία των Πρεσπών», έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «Μακεδόνες» στην Ελλάδα, που με τη συμφωνία των Πρεσπών… υπάρχει η πιθανότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας! Αυτό είπε απαντώντας στην αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, ζητώντας, μάλιστα, από την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις, που -σύμφωνα με τον ίδιο- θ’ ανοίξουν το δρόμο για ένταξη της χώρας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες»! Υπεραμυνόμενος της συμφωνίας, είπε πως όχι μόνο η χώρα παραμένει η ίδια, αλλά και «η “μακεδονική” γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών»!

Και προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω: Όπως υποστήριξε, παραπέμποντας, σαφώς, στην περίφημη επιτροπή που εξετάζει τα σχολικά εγχειρίδια των δύο χωρών για αλυτρωτικές αναφορές, δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στη Βόρεια Ελλάδα!

Το θέμα δημοσιοποίησε η εφημερίδα των Σκοπίων Vecer, σύμφωνα με την οποία ο κ. Ζάεφ επεσήμανε πως ειδικά για τους “Μακεδόνες” του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της “Μακεδονίας”- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας!

Η πρόκληση Ζάεφ έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατες τοποθετήσεις αυτοαποκαλούμενων μειονοτικών από την περιοχή των Γιαννιτσών και της Καστοριάς, οι οποίοι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την υπογραφή της συμφωνίας και μετά, κάνουν λόγο ακόμη και για εδαφικές διεκδικήσεις «Μακεδόνων» σε εκτάσεις τις οποίες, όπως ανιστόρητα υποστηρίζουν, «αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν»!

Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή τα «μαύρα σημεία» της συμφωνίας. Ειδικά οι βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης κάνουν λόγο συνεχώς για «μαύρες τρύπες» στη συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, ο Στ. Καλαφάτης, σε ομιλία του σε ημερίδα του Συλλόγου Απανταχού των Απολλωνιαδιστών –τόπο καταγωγής της οικογένειάς του- υποστήριζε ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να εκχωρεί την ιστορία αιώνων στους Σλάβους. Ο συνδυασμός ονόματος, γλώσσας και ταυτότητας, που παραχωρήθηκαν στους Σκοπιανούς, επιφυλάσσει αρνητικές εξελίξεις σε βάρος μας. Δεν αντιμετωπίζει, αλλά ελευθερώνει το τζίνι του αλυτρωτισμού. Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, και δεν πρόκειται να κυρώσουμε ποτέ την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική. Και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη»!

Με τη νέα αναφορά Ζάεφ σε “Μακεδόνες” που ζουν στην Ελλάδα, το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ “χάρισε” όχι μόνο το όνομα αλλά πολλά περισσότερα, όσα καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει ούτε καν να σκεφτεί (μεταξύ των οποίων και την υποτιθέμενη “μακεδονική μειονότητα” εντός Ελλάδας) φαίνεται πως έχει βάση. Αναμένεται, δε, να υπάρξει νέα ομοβροντία από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά της συμφωνίας, την οποία ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας μόλις χθες χαρακτήριζε «επαίσχυντη».

H αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο.
Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες.
Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα».