Σε Επίτιμους Διδάκτορες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύονται ο Καθηγητής Dan Shechtman, βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2011, Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ Technion, και ο Καθηγητής Subra Suresh, Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νανιάνγκ (Nanyang Technological University -NTU) της Σιγκαπούρης, Πρώην Διευθυντής του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος των Ηνωμένων Πολιτειών (US National Science Foundation).

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ο Καθηγητής Dan Shechtman, πέραν των επιστημονικών του διακρίσεων, με αποκορύφωμα το Νόμπελ Χημείας το 2011, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη, όπου έζησαν οι πρόγονοί του και είναι θιασώτης του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής παράδοσης. Ασχολείται, επίσης, έντονα με την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα μόρφωσης των νέων σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και με την ενθάρρυνση της καινοτομίας, μέσω μικρών ερευνητικών εταιρειών.

Ο Καθηγητής Subra Suresh έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα, 25 πατέντες και 3 βιβλία, έχει διατελέσει Καθηγητής «R P Simmons» και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ (Massachusetts Institute of Technology -MIT), Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (US National Science Foundation), με ανάθεση από τον Πρόεδρο Ομπάμα, και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon (Carnegie Mellon University) των ΗΠΑ, ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νανιάνγκ (Nanyang Technological University -NTU) της Σιγκαπούρης. Έχει πλήθος αναφορών (Scopus citations: 32.000, h-index: 93) και έχει λάβει σημαντικό αριθμό βραβείων/μεταλλίων. Διατηρεί, επίσης, στενές σχέσεις με το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και με την Ελλάδα, όντας λάτρης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και του Αριστοτέλη.