H ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποϊδρυματοποίησης των υπηρεσιών παιδικής προστασίας και ενίσχυσης των κοινοτικών υπηρεσιών προστασίας παιδιού και οικογένειας στην χώρα μας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SASCA «Κακοποίηση και Ιδρύματα – Κακοποίηση από τα Ιδρύματα» στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.


Από τα αποτελέσματα της έρευνας SASCA αναδεικνύεται πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα θυματοποιούνται συχνότατα εκ νέου σωματικά, ψυχολογικά ή και σεξουαλικά στους χώρους εκείνους που υποτίθεται ότι τοποθετούνται για την προστασία τους ενώ όταν μεγαλώνοντας εξέρχονται από αυτούς έχουν να αντιπαλέψουν πλήθος ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Τα σωρευμένα τραύματα που κουβαλούν μέσα τους σε συνδυασμό με την έλλειψη συστηματικής φροντίδας, πλαισίωσης τους και στήριξης τους στην ζωή έχουν πολλές φορές δια βίου συνέπειες στην μετέπειτα πορεία τους. 

Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την αναγνώριση των παιδιών ή ενηλίκων που μεγάλωσαν σε ιδρυματικά πλαίσια ως μιας ομάδας που καθώς θυματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά από το γεγονός αυτό χρήζει της ανάλογης προστασίας και αποκατάστασης από την κοινωνία. 


Οι εργασίες του συνεδρίου  που διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος SASCA  έδωσαν βήμα στους φορείς που ασχολούνται με την παιδική προστασία να μεταφέρουν τις απόψεις τους σε θέματα διαβίωσης των παιδιών στα Ιδρύματα και των επιπτώσεων στην ζωή τους.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Θεώνη Κουφονικολάκου.


Η κ. Μαίρη Θεοδωροπούλου (Κέντρο Ερευνών «Ρίζες») μοιράστηκε  μαρτυρίες ατόμων που είχαν δύσκολες εμπειρίες από τη διαβίωσή τους σε πλαίσια κλειστής φιλοξενίας .

Οι κύριοι Μενέλαος Τσαούσης (Πρόεδρος ΚΕΑΤ) και Παναγιώτης Κακίτσης (Προϊστάμενος Εξωτερικών Οικοτροφείων Ιδρύματος Χατζηκώνστα) αναφέρθηκαν στην πορεία μιας σειράς ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια και των σύγχρονων προκλήσεων όπως αυτά εγκαταλείψουν παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας μιας άλλης εποχής και ανοιχτούν σε σύγχρονες εναλλακτικές μορφές στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους στην κοινότητα.

  Η κ. Πάττυ Σωτηροπούλου (ειδική παιδαγωγός) αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην παρέμβαση στο Ίδρυμα των Λεχαινών.

 Σημαντική ήταν τέλος και η εισήγηση της κ. Όλγας Θεμελή (Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας) για την ανάγκη δομημένου πρωτοκόλλου στις μαρτυρικές καταθέσεις ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης με αναπηρία.